-= Меню =-

Про Героїв Небесної Сотні на сторінках книг

20 лютого Україна вшановує подвиг учасників Революції Гідності та увічнює пам’ять Героїв Небесної Сотні – відважних співвітчизників, які ціною власного життя дали можливість Україні бути незалежною та демократичною. Події зими 2014 року, коли протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло максимального прояву, стали трагічною сторінкою нашої історії.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Загинули за честь, за волю, за право бути народом, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали нас з небеc.

Усі Герої залишаються у пам'яті народу, є гордістю й прикладом для майбутніх поколінь. 104 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Україна вже 10 років поспіль платить високу ціну за свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи. Ми закликаємо Вас сьогодні згадати усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для подальшої боротьби.

Працівники бібліотеки підготували буктрейлер до книги:

Соченко М. Обличчя Майдану : живопис, графіка / М. Соченко. Клич Майдану. Літопис самовидця : поема / А. Цвід. — Київ : Український пріоритет, 2015. — 88 с. : іл.

 Цей альбом – це синтез живопису й поезії двох неймовірно талановитих і патріотичних жінок – активних учасниць Революції Гідності, це своєрідний літопис визвольної боротьби нашого народу, який представляє тих, хто віддав за наші цінності, за волю, за віру найдорожче – життя. До збірки увійшли поема-хроніка сумської поетеси, прозаїка, есеїстки, перекладачки, громадської діячки, членкині НСПУ Антоніни Цвід та картини художниці, викладачки кафедри живопису Київського художнього інституту Марини Соченко – учениці відомого художника-шістдесятника Віктора Зарецького.

Збірка «Обличчя майдану. Клич майдану» – це обличчя видозміненого світу сучасності, відображені у душах і вчинках українців – людей, що вийшли на бій за свободу, за гідність своєї нації. Це обличчя народу, який із правіку був європейським, який дав світу сіяне землеробство й відкрив дорогу до зір, який показав зразок незламного духу в прагненні бути вільним.

СЛАВА ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!

Наталя Олейніченко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»