-= Меню =-

Про відкриті можливості для управління науковими журналами від Public Knowledge Project

25 липня працівники бібліотеки Уманського національного університету садівництва стали учасниками вебінару «Open Journal Systems (OJS) – безкоштовний та відкритий програмний комплекс для публікації наукових досліджень». Захід був організований Державною науково-технічною бібліотекою України спільно з Public Knowledge Project (PKP) в оnline-форматі на платформі ZOOM та надав можливість близько 100 учасникам обговорити цифрові рішення для управління науковими журналами.

На вебінарі основна увага була приділена перевагам використання Open Journal Systems (OJS) як безкоштовного та відкритого програмного забезпечення. Учасники отримали детальний огляд можливостей OJS для публікації наукових досліджень та керування журналами. PKP представили інструменти, які допомагають авторам, редакторам та рецензентам зручно співпрацювати в процесі рецензування та публікації наукових статей.

До присутніх з вітальним словом звернувся генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Ігор Таранов. Він підкреслив значущість цього публічного інформаційного проєкту для науковців та дослідників. Зазначивши важливість співпраці українських науковців, Ігор Таранов наголосив на перспективах, які принесе співпраця з Public Knowledge Project.

До присутніх звернувся Джон Віллінський, професор Університету Саймона Фрейзера та Стенфордського університету, засновник проєкту Public Knowledge Project. Своїми словами він надихнув на співпрацю українських науковців. Внесок Джона Віллінського у галузь наукових досліджень та доступу до наукової інформації є значущим, його праці в галузі відкритого доступу до наукових публікацій відомі у всьому світі.

Public Knowledge Project – це нон-профітова ініціатива, метою якої є підвищення доступності наукових знань. В рамках цього проекту було розроблено ряд відкритих програмних засобів для підтримки відкритих журналів та публікацій наукових статей оnline. Один із найбільш відомих інструментів – це Open Journal Systems (OJS), який забезпечує платформу для публікації та управління науковими журналами.

Безцінним досвідом для учасників вебінару стала доповідь керівника робочого процесу та розробника програмного забезпечення в РКР Віталія Безшейко. Він продемонстрував під час виступу функціональність видавничих платформ: від подачі матеріалів автором до редагуванням і прийняттям рішень. Його презентація допомогла ознайомити присутніх з можливостями та перевагами використання цих платформ.

Досвідом роботи своєї книгозбірні поділилася Ганна Харламова, доктор економічних наук, заступник директора координаційного центру з видання «Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка».

      

   

Цей захід не тільки сприяв поширенню знань про використання цифрових рішень для наукових досліджень, але й спонукав українських науковців до активної співпраці та впровадження сучасних технологій у видавничу сферу, що, в свою чергу, позитивно вплине на розвиток наукового середовища в Україні.

Наталія Олейніченко,

заступник директора бібліотеки

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»