-= Меню =-

Студентам про академічну доброчесність

Питання академічної доброчесності є дуже актуальним для університетської спільноти Уманського національного університету садівництва. Адже високий рівень довіри як до результатів роботи, так і до наукових досягнень університету забезпечується роками сумлінної праці. В той же час нові виклики сучасності потребують нових правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу.

«Сумлінне слідування за шляхом доброчесного навчання» необхідно виховувати в свідомості кожного. Це не швидкий процес. Але якщо активно поширювати думку про те, що знання дійсно матимуть попит у майбутньому замість «відсидіти швидше пари», гаяти купу вільного часу, що можна витратити на розвиток, і прикласти максимум зусиль для покращення системи контролю та стимулювання вже зараз, то ми неодмінно прискоримо цей процес та отримаємо максимальний результат – безкомпромісні знання і ефективну науку.

В жовтні в бібліотеці університету проходять заняття «Говоримо про академічну доброчесність», в рамках «BiblioSchool for Students». Їх вже відвідали студенти 12-а групи факультету агрономії з куратором, доцентом Віталієм Кравченко, 11-е, 21-е та 31-е груп факультету економіки і підприємництва із гарантом освітньої програми, доцентом Людмилою Смолій та студенти 11-пт, 21-пт і 31-пт груп факультету економіки і підприємництва, доцентом Оленою Жарун. Студенти готові запроваджувати зміни й покращити навчальний процес шляхом доброчесності, про що свідчить їх реальна зацікавленість з рефлексії «Академічна доброчесність: Мої очікування».

   

Значну увагу під час занять було зосереджено на Кодексі академічної доброчесності в Уманському НУС, зокрема йшлося про принципи дотримання та політику академічної доброчесності, заходи запобігання недотримання її норм та правил тощо. Здобувачі вищої освіти отримали багато інформації й розуміння, що таке академічна доброчесність і як дотримуватися її основних принципів.

«Коли йдеться про академічну доброчесність, то в ній приховано значно більше, ніж може здатися на перший погляд. Академічна доброчесність – це не лише про навчання в університеті, це річ, яка може впливати на долі людей та розвиток країн, на успішність окремих університетів або їх поступовий занепад. Вона пов’язана з утвердженням поваги до людської гідності і прав людини» -  (https://saiup.org.ua).

Зустріч була корисною і мотиваційною, студенти переглянули навчальний відеоматеріал, позмагалися під час вікторини і отримали роздатковий матеріал, який стане в нагоді під час написання письмових робіт. Студенти активно дискутували та висловили своє бачення формування академічної культури в університеті та боротьби із плагіатом.

   

   

Сподіваємося, що подібні заходи, сприятимуть дотриманню академічної доброчесності нашими студентами, що підвищує не лише престиж Уманського національного університету садівництва, а й всієї системи вищої освіти в Україні.

Ми пам`ятаємо, що академічна доброчесність стосується кожного! Тож, давайте разом впроваджувати цінності академічної доброчесності в освітній процес!

Нагадуємо, що в бібліотеці триває КОМПЛЕКСНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ЗАХІД «BIBLIOSCHOOL for STUDENTS». Тому запрошуємо кожного взяти участь у ньому! Телефонуйте!

Наталя Олейніченко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України