-= Меню =-

Улюблений письменник наших читачів

До 100-річчя від дня народження Джеймса Олдріджа.

Останній дюйм, який розділяє всіх і все, нелегко
подолати, якщо не бути майстром своєї справи.

Джеймс Олдрідж.

Джеймс Олдрідж, англійський письменник та громадський діяч, народився 10 липня 1918 року в місті Вайт-Гілс в австралійському штаті Вікторія. Син літературного працівника (батько майбутнього письменника редагував місцеву газету), Олдрідж здобув гарну освіту: навчався спочатку в коледжі у Мельбурні, потім у Лондонському університеті. В 1938 переїхав до Англії. Літературну діяльність Олдрідж розпочав з журналістики.

  У 1939 р., як воєнний корреспондент, приїхав на радянсько-фінський фронт. У роки Другої світової війни він побував у багатьох країнах і на багатьох фронтах. Робота журналіста й військового кореспондента стала для Олдріджа школою життєвого досвіду та майстерності.

Його перу належать художні репортажі («Пісня про Кавказ», 1942) і романи («Справа честі», 1942, «Морський орел», 1944), цикл новел (книга «Про багатьох людей», 1946), які відобразили героїзм народного опору й ті зміни, які спричинила перемога над фашизмом. Письменник жваво відгукується на актуальні проблеми часу, бореться за мир і покращення міжнародних відносин (роман «Дипломат», 1949), виступає як митець на підтримку національно-визвольної боротьби пригноблених народів («Герої пустельних обріїв», 1954; «Не хочу, щоб він помирав», 1957; «Останній вигнанець»,1961).

Сучасного читача і сьогодні приваблює тема людини у творах Джеймса Олдріджа. Його герої в драматичних обставинах перемагають відчай, долають складний шлях до нових обріїв, і болісно переживають трагедії втрат надії («Мисливець», 1950), цикл австралійських новел («Хлопчик з лісового берега», «Перемога хлопчика з лісового берега», «Татова сорока», повість «Мій брат Том» (1966), збірка оповідань різних років «Золото й пісок»(1960) та інші твори.

У першому романі Джеймса Олдріджа «Справа честі» дія відбувається у Греції, героєм його є англійський льотчик. Темою твору стала боротьба народу проти фашистської окупації. Антифашистському опору присвячено й другий роман письменника «Морський орел», дія якого відбувається на Криті. Третя книга письменника про антифашистський опір має назву «Про багатьох людей». У романі Дж. Олдріджа «Дипломат» (1949 p.), що є одним із найбільш зрілих і довершених його романів, показано гостру дипломатичну боротьбу у вищих ешелонах влади на початку «холодної війни». За цей роман письменник у 1953 отримав Золоту медаль Миру.

"НЕБЕЗПЕЧНА ГРА"
"ГОРЫ И ОРУЖИЕ"
"ПЛЕННИК ЧУЖОЙ СТРАНЫ", "ОПАСНАЯ ИГРА"
"ДИВОВИЖНИЙ МОНГОЛ"
"НЕ ХОЧУ ЩОБ ВІН ПОМИРАВ", "ОСТАННІЙ ДЮЙМ", "АКУЛЯЧА КЛІТКА"

Роман I960 року «Мисливець» розповідає про нелегку боротьбу за життя та щастя канадського мисливця Роя Мак-Нейра. Романи межі 50 —60-х pp. («Герої пустельних обріїв», «Не хочу, щоб він помирав», «Останній вигнанець») присвячені боротьбі арабських народів за незалежність і справедливий соціальний устрій.

У романах 60-х pp. «Бранець чужої країни» та «Велика гра», що утворили своєрідну дилогію, письменник порушує проблему відносин Англії та Росії. В ці роки він намагається також розкрити тему відносин Європи й Америки в романах «Останній погляд» та «Прощай, Америко». Важливою темою в творчості Джеймса Олдріджа є тема дитинства та юності. Цю тему розкривають найкращі романи, повісті й оповідання останнього тридцятиріччя. До них належать повісті «Мій брат Том. Історія одного кохання» , «Дивовижна історія Ліллі Стьюбек» та «Справжня історія плювали Мак-Фі», «Дивовижний монгол» , новели «Хлопчик з лісового берега», «Перемога хлопчика з лісового берега».

Джеймс Олдрідж пішов з життя 23 лютого 2015 року, але його книги закликають активно сприяти суспільному прогресу і гуманізму. Символічна назва твору «Останній дюйм». Найважче зробити останній крок, вирівняти літак на останніх дюймах перед посадкою. Та найважливіше в момент вибору, вищого напруження фізичних і духовних сил, яке і зветься подвигом, пам’ятати про інших людей. За системою цінностей Джеймса Олдріджа, «подолати останній дюйм» означає вирватись з пустелі самотності.

Книги талановитого письменника ви можете отримати на абонементі художньої літератури, де на вас чекає книжкова виставка, присвячена сторічному ювілею Джеймса Олдріджа.

Наталія Михайлова,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки