-= Меню =-

В Уманському НУС відбувся конкурс есе «Роздуми про академічну доброчесність»

За ініціативи бібліотеки у вересні-жовтні 2022 року в Уманському національному університеті садівництва вперше було проведено конкурс есе «Роздуми про академічну доброчесність», який був приурочений двом подіям: відзначенню Дня відповідальності людини, що припадає на 19 жовтня, та Міжнародного дня академічної доброчесності 21 жовтня. Проте сподіваємо, що він стане традиційним.

Проводячи конкурс, організатори ставили на меті реалізацію декількох завдань, а саме: популяризація та розвиток академічної культури та академічної доброчесності серед здобувачів вищої освіти, популяризація нетолерантного ставлення до проявів академічного шахрайства; формування мотивації здобувачів освіти до самоосвіти, саморозвитку, критичного мислення та ретельної перевірки фактів.

Конкурс проводився в два етапи. Перший передбачав розгляд робіт в межах кожного факультету. Після цього відібрані найкращі твори були передані до другого етапу – університетського: серед усіх робіт оргкомітет повинен був обрати найкращі.

Для організації та проведення конкурсу есе про академічну доброчесність був створений організаційний комітет, до складу якого увійшли:

  1. Тетяна Кравченко – директор бібліотеки;
  2. Валентина Черниченко – помічник ректора;
  3. Леся Барабаш – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, начальник редакційно-видавничого відділу;
  4. Лариса Розборська – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри біології, заступник декана факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин з виховної роботи студентів;
  5. Валерія Желєзна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри харчових технології, заступник декана інженерно-технологічного факультету з організаційно-виховної роботи;
  6. Ірина Рассадіна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, старший викладач кафедри агрохімії і ґрунтознавства, заступник декана факультету агрономії з виховної роботи;
  7. Тетяна Мамчур – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри біології, куратор Наукового гербарію Уманського національного університету садівництва (UM);
  8. Світлана Каричковська – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української та іноземних мов;
  9. Людмила Мовчан – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української та іноземних мов;
  10. Лариса Осадча – кандидат психологічних наук, доцент кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних наук;
  11. Віра Побережець – провідний бібліотекар бібліотеки Уманського НУС;
  12. Марія Фіткаленко – провідний бібліотекар бібліотеки Уманського НУС.

Кожен член журі був ознайомлений з роботами конкурсантів «в сліпу» – вони не знали ні імені автора, ні факультету, на якому навчається той.

Таким чином для другого етапу були передані 32 есе з шести факультетів: факультет агрономії – 8 есе, факультет економіки і підприємництва – 7 есе, факультет менеджменту – 5 есе, факультету лісового і садово-паркового господарства – 5 робіт, інженерно-технологічний факультет – 5 робіт, факультет плодоовочівництва, екології та екології рослин – 2 роботи.

У конкурсі есе «Роздуми про академічну доброчесність» взяли участь 21 студентка та 11 студентів. Конкурс охопив за освітнім рівнем здобувачів освіти майже освітні рівні та різні роки навчання: молодший бакалавр (другого року навчання) – 2 роботи, бакалавр – загалом 26 робіт, магістр – 4 роботи.

Якщо розглянути ОР «Бакалавр» в розрізі років навчання, то отримуємо наступну статистику. Факультетський відбір конкурсу есе пройшли 4 першокурсники, 5 другокурсників, 6 третьокурсники та 11 здобувачів освіти четвертого року навчання.

Есе оцінювались за 4 критеріями: відповідність конкурсним вимогам; творчий підхід до розкриття теми; самостійність думок, міркувань та висновків автора; грамотність викладу матеріалу. Конкурсант максимально міг отримати 20 балів. Також всі роботи були перевірені на плагіат у відділі моніторингу і якості освіти університету.

Визначити одну найкращу роботу було досить важко. Тому призові місця розділились таким чином.

Перше місце вибороли:

Друге місце посіли:

Третє місце:

Решта учасників конкурсу нагороджені подяками за участь.

Щиро дякуємо усім учасника конкурсу есе «Роздуми про академічну доброчесність» за небайдуже ставлення до проблеми академічної доброчесності, за відповідальне ставлення до навчання та повагу до наукових здобутків інших учасників навчального процесів, за участь у конкурсі есе! Зичимо Вам успішно складених сесій. Нехай усе в вашому житті буде все на відмінно, з легкістю вдається долати будь-яку перешкоду на шляху до поставленої мети, нехай цікаво та насичено проходять навчальні будні. І пам’ятайте, академічна доброчесність – це відношення до своєї освіти, до свого багажу знань, до свого майбутнього, врешті-решт!

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 06.05.2024 Реєструйтесь на вебінари від Clarivate та Elsevier: Web of Science, Scopus і ScienceDirect

  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України