-= Меню =-

В університеті садівництва відзначали Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру

6 квітня у світі відзначається Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, що був започаткований у 2013 році Організацією Об’єднаних Націй та Міжнародним Олімпійським Комітетом.

Напередодні свята здобувачі освіти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин зібрались на бібліотечній зустрічі «Будь активним заради миру!», організовану спільними зусиллями бібліотеки та кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін Уманського національного університету садівництва.

   

Під час бібліотечної зустрічі зі студентами працювали кандидат психологічних наук, доцента кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін Лариса Осадча, директор бібліотеки Тетяна Кравченко, провідний бібліотекар Наталя Михайлова.

Тетяна Кравченко стала модератором заходу. Вона ознайомила присутніх із історію впровадження Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, пояснивши значення спорту в житті окремо взятої людини та світової громадськості загалом. Запровадивши цей день ООН одноголосно ухвалили резолюцію, в якій зазначалося, що «здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність – запорука загального процвітання й добробуту». Директор бібліотеки зазначила, що спорт є потужним інструментом сприяння миру, терпимості та взаєморозуміння, об’єднуючи людей через кордони, культури й релігії.

Провідний бібліотекар Наталя Михайлова підготувала для присутніх інформаційний дайджест «Спорт для всіх і кожного», під час якого повідала, що поняття «спорт» доволі широке і вже давно вийшло за рамки традиційних фізичних вправ і тренувань. Змагання, гра, активний відпочинок, інтелектуальні вправи, досягнення кращих результатів, тренування фізичних та інших навичок. Ось лише невеликий перелік тих видів діяльності, які містить в собі це поняття. Наталя Михайлова ознайомила здобувачів освіти з літературою із фонду університетської книгозбірні, представленій на книжковій виставці «Спорт для всіх і кожного». До речі, на виставку були відібрані книги, присвячені не лише фізичному вихованню та різним видам спорту, а й історії розвитку спорту в УНУС, на Уманщині, в Україні та нутриціології як науки про правильне харчування, що утворилась на стику дієтології, біохімії, фармакогнозії та гігієни харчування.

   

Не менш вагомою складовою поняття спорту є психологічне здоров’я людини: недарма ж побутує думка: «У здоровому тіл здоровий дух». Тому кандидат психологічних наук, доцент кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін Лариса Осадча презентувала здобувачам освіти доповідь «Психологічне здоров’я особистості». Вона розкрила суть поняття «психологічне здоров’я», змалювала портрет психологічно здорової людини, виокремила чинники, що негативно впливають на психологічний стан. Лариса Анатоліївна порекомендувала, як зберегти своє психологічне здоров’я, зокрема під час війни, та порадила прості вправи, виконання яких допоможе заспокоїтись і увійти в стан душевного спокою, навіть в екстремальних обставинах.

Працівники університетської книгозбірні під час проведення зустрічі «Будь активним заради миру!» реалізували декілька розважальних ігор, адже спорт – це не лише про виснажливі фізичні тренування, а й вправи для мізків та цікаво проведений час. Серед студентів були проведені веселий бібліотечний спортивний конкурс та інтерактивний квіз «Що ти знаєш про спорт?», створений за допомогою онлайн сервісу «Kahoot!». Приємним бонусом стали вітамінні подарунки переможцям.

   

Спорт популяризує позитивні людські цінності: справедливість, дисципліна, повага до супротивника, робота в команді, культивує їх у кожному з нас. У Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру хочемо нагадати, що командний дух допоможе здолати ворога і досягти такої бажаної перемоги України над російським загарбником.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»