-= Меню =-

Вдалі ціленаправлені ходи маркетолога

«В сучасному заплутаному світі ми всі повинні розбиратися в маркетингу. Продаючи машину, шукаючи роботу, збираючи гроші на благодійність чи пропагуючи якусь ідею, ми безпосередньо займаємося маркетингом.»

Філіп Котлер

В Україні на початку 90-х років  почався процес формування фахового маркетингового середовища. У якийсь момент підприємствам стало тісно в рамках існуючої території, де вже усі, хто хотіли, стали клієнтами тієї чи іншої компанії. Вихід компанії на загальнонаціональний або міжнародний рівень – завдання не з простих. Ось і виникла потреба у фахівцях, які змогли б зібрати інформацію і проаналізувати поточну економічну ситуацію в регіонах, оцінити купівельну спроможність населення. Тому маркетолог – професія відносно молода.

Справжній маркетолог – це МОЗОК компанії, який здатен генерувати ідеї, за які споживач готовий платити гроші. А з іншого боку – це СИЛА, ЯКА РУХАЄ, яка підштовхує компанію зсередини до реалізації, впровадження цих ідей. Хороший маркетолог – це ПОРУШНИК СПОКОЮ в компанії. Він – наполегливий, енергійний, послідовний, ВІДПОВІДАЛЬНИЙ.

Спеціаліст з маркетингу працює в декількох напрямках. Займається пошуком вільних ринкових ніш, привабливих для компанії, виводить товари на ринок, управляє життєвим циклом товарів. У великих компаніях зустрічаються різні спеціалізації: арт-менеджер, аналітик, бренд-менеджер, BTL-менеджер, фахівець з маркетингових досліджень, директор з маркетингу, event-менеджер та інші. Професіоналізм з’являється з досвідом роботи в цій сфері. Тому будь-якому маркетологу потрібно займатися самоосвітою: брати участь в форумах, конференціях, читати спеціалізовану літературу. Тоді фахівець-маркетолог зможе бути ще більш корисним підприємству, а отже, і розраховувати на відповідну оплату своєї праці.

Галузевий абонемент №2 обслуговування студентів факультетів економіки підприємства та менеджменту підготували літературу для професійного зростання «МАРКЕТИНГ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО БІЗНЕСУ». Ми підібрали для Вас книги, які варто прочитати, бо це класика маркетингового нон-фікшну, яку неможливо ігнорувати. Якщо Ви хочете зрозуміти саму сутність маркетингу, поглянути на звичні маркетингові ходи з нового боку, а також зрозуміти, як правильно продавати послуги — організовувати комунікацію, формувати ціноутворення і розробляти бренд, тоді ми чекаємо на Вас.

   

      

Нагадуємо, що Ви можете самостійно здійснити пошук необхідних джерел інформації, використовуючи ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ БІБЛІОТЕКИ.

День маркетолога  стали відзначати в Україні з 1975 року, але в той час сама професія була ще не такою затребуваною, як сьогодні. Діяльність маркетолога в сучасний час важлива на кожному підприємстві. Там, де керівництво прагне до зростання доходів і якісного розвитку підприємства, маркетингова робота займає пріоритетне спрямування. Крім того, маркетинг для багатьох стає стартом для власного успішного бізнесу.

«Новий маркетинг — це більше, ніж спосіб дій, це спосіб мислення. Він починається з розуміння особливостей послуг — їхньої невидимості та нематеріальності, а також унікальної природи потенційних замовників і користувачів — їхнього страху, обмеженого часу, їхніх іноді нелогічних способів ухвалення рішень та найважливіших мотивів і потреб»

Гаррі Беквіт

Споживачі, буває, губляться в магазині, коли бачать перед собою вітрину з великою кількістю схожого продукту різних виробників. Процес вибору буде менше скрутним, якщо споживач знає будь-яку інформацію про бренд, має відгуки друзів про якість товару, бачив рекламу. В цьому випадку, можливо, навіть на автоматі буде прийнято рішення про купівлю того чи іншого товару. Питаннями товарного асортименту і ціноутворення теж займається маркетолог. Маркетолог – професія і для фрілансерів. Вони зазвичай пропонують свої консалтингові послуги або виконують окремі, разові проекти для замовників. Основними клієнтами фрілансерів стають комерційні організації, рекламні агентства, індивідуальні підприємці, розробники стартапів.

Дорогі маркетологи – викладачі, студенти та випускники Уманського НУС!  Вітаючи Вас з професійним святом,  колектив бібліотеки бажає Вам завжди робити правильні висновки і прогнози, адже від цього залежить дуже багато! Нехай Ваша робота буде цікавою та різноманітною, а Ваші бажання завжди збігаються з вашими можливостями!

Від щирого серця бажаємо Вам здоров’я та щастя, невичерпних сил та наснаги, безмежного натхнення та креативу, професійної реалізації та постійного зростання добробуту, а також великого успіху, який буде супроводжувати Вас у всіх Ваших справах!

Наталя Олейніченко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України