-= Меню =-

Володимир, князь-язичник, зробив вибір - шлях Хреста

Ця історично подія більш ніж тисячолітньої давнини, яка відбувалася на берегах Дніпра, зіграла важливу роль в історії та житті нашого народу. Адже саме християнство підняло Русь з пітьми язичницького мракобісся, сприяло розповсюдженню освіти, саме воно дозволило Київській Русі увійти в сім’ю братніх християнських народів, підняти політичний престиж та моральний потенціал народу, зміцнити єдність древньоруської держави.

Хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією припало князю Володимиру Великому.  Князь був переконаний, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра.

Тісні відносини з Візантією - найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу, визначили вибір - прийняти християнство та охрестити весь свій народ. Після офіційного хрещення киян у 988 р. християнство стає державною релігією Київської Русі.

Того ж року за наказом Володимира почалося спорудження християнських храмів. З-поміж перших постали Десятинна церква та Межигірський Спасо-Преображенський чоловічий монастир. При церквах почали відкриватися школи та бібліотеки.

Утвердження християнства на Русі — тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть нашої ери, пройшовши у своєму розвитку кілька важливих стадій: спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьби християнства та інших світових релігій за сфери впливу, проголошення християнства державною релігією Київської Русі, протистояння язичницького суспільства новій ідеології.

 Християнство, проповідуючи милосердя та християнську любов — підвалини цивілізованого і мирного життя, об'єднало релігійно велику державу Володимира Святославовича і позитивно вплинуло на мораль народу.

Олена Рудковська,

бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»