-= Меню =-

World Civil Defence Day

Всесвітній день Цивільної оборони був оголошений за рішенням Генеральної Асамблеї Міжнародної організації цивільної оборони у 1990 році.

Щорічно, 1 березня, в день заснування Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО), 55 країн світу і 19 держав-спостерігачів відзначають Всесвітній день Цивільної оборони. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25 липня 1998 року та  представлена Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Першочерговим завданням цивільної оборони був захист мирного населення в умовах воєнних дій.

На початку 1929 року на території України закладаються організаційні основи створення системи захисту населення від повітряного нападу. Зокрема, було збудовано 150 газосховищ, проводяться заходи по забезпеченню населення засобами захисту, створюються швидкодіючі системи оповіщення населення загрози нападу, накопичуються запаси медичного майна, інших засобів і матеріалів для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження.

У 1931 році французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі Асоціацію Женевських зон. Згодом асоціація перетворилась на Міжнародну організацію цивільної оборони і у 1972 році отримала статус міжурядової.

4 жовтня 1932 року затверджується «Положення про Місцеву протиповітряну оборону», спадкоємницею якої у 1961 році стала Цивільна оборона.

Цивільна оборона у незалежній Україні розпочала своє існування на засадах закону Про цивільну оборону України від 3 лютого 1993 року.

Указом президента України від 28 жовтня 1996 року створено Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

А 9 грудня 2010 року його реорганізували у Міністерство надзвичайних ситуацій.

24 грудня 2012 року указом президента №726/2012 МНС реорганізоване у Державну службу України з надзвичайних ситуацій, діяльність якої координується Кабміном через міністра внутрішніх справ.

З нагоди Всесвітнього дня Цивільної оборони працівники галузевого абонементу №2 підготували online-вікторину «НАША БЕЗПЕКА – В НАШИХ РУКАХ», за результатами якої ви зможете визначити свій рівень знань і навичок під час надзвичайних ситуацій.

Наталія Олейніченко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»