-= Меню =-

Ягідництво України – галузь прибуткова

У читальній залі № 1 Наукової бібліотеки до уваги читачів представлена виставка-діалог «Ягідництво України – галузь прибуткова», яка організована бібліотекарями відділу з метою надання корисної інформації з даного питання.

Тематика виставки та представлена на ній література викликала зацікавленість у читачів. Зокрема, випускники університету, а нині – активні читачі Наукової бібліотеки – аспірант кафедри менеджменту УНУС Павло Богачик та лаборант кафедри плодівництва і виноградарства Андрій Черних висловили свою думку щодо ситуації на міжнародному ринку, про реалізацію, експорт та імпорт ягідних культур.

Павло Богачик: «Ягідні культури є досить перспективними в садівництві завдяки більш коротшому виробничому циклу, ніж  при закладанні садів. Це дозволяє зберігати вищий рівень ліквідності сільськогосподарських підприємств на початкових стадіях розвитку бізнесу. Найбільшими імпортерами ягідних культур є США та Китай, які спожили у 2015 році більше 2,4 млн. т ягід на суму більше 4,3 млрд дол. США. Основними постачальниками, які диктують ринкову ціну на дану продукцію є Іспанія, США, Нова Зеландія, яка варіювала на рівні 1,21-3,70 дол. США/кг.

В минулому році Україна експортувала 1,4 тис. т плодів за групою УКТЗЕД 810000000, що дозволило отримати експортну виручку у розмірі 3108,7 тис. дол. США. Левова частка вітчизняного експорту (91,0%) була спрямована на країни Європи (Польща, Нідерланди, Австрія), що дало змогу зафіксувати середню експорту ціну на рівні 2,24 дол. США/кг.

Слід відмітити, що близько двох третіх експорту припало на журавлину, чорницю та інші плоди роду Vaccinium, а одна четверта – припала на експорт малини, ожини, плоди шовковиці та гібриди ожини з малиною. На жаль, в минулому році Україна лише імпортувала смородину чорну, білу та червону і аґрус на суму 19,1 тис. дол. США, що створює певні передумови для розвитку вітчизняного агровиробництва у цьому напрямку, зважаючи на зростаючі потреби споживачів.

Негативним залишається той факт, що середні ціни на ягоди за даними Державної служби статистики на внутрішньому ринку становлять лише 5,10 грн./кг (0,20 дол. США/кг) в середньому, що істотно пригальмовує розвиток даної галузі та створює  передумови для підвищення рівня експортних потоків».

Андрій Черних: «Ягідні культури є важливою складовою частиною садівництва нашої держави. Вони мають необхідний для людини біохімічний склад, швидко вступають в пору плодоношення, відрізняються добрим смаком та високою продуктивністю і здатні забезпечувати споживачів свіжою продукцією з ранньої весни і до осені за рахунок вирощування ремонтантних сортів.

Також слід зазначити, що ягідні культури найпершими надходять в продаж, але виробництво їх вимагає великих затрат праці, особливо у період збору врожаю, і водночас є таким, що забезпечує швидкий обіг капіталу.

Ягідні культури скороплідні, і мають високу врожайність. Ягоди багаті вітамінами, корисними мінеральними речовинами, цукрами і органічними кислотами. Всі ці речовини потрібні для правильного харчування людини. Ягоди містять від 6 до 15 % цукрів і від 0,4 до 2% органічних кислот – яблучної і лимонної, також багаті солями фосфору, заліза, кальцію. Зазначені мінеральні речовини і вітаміни, знаходяться в ягодах у вигляді органічних сполук, і легко засвоюються».

Тож для України, з її сприятливими кліматичними умовами, ягідництво як одна із важливих галузей сільськогосподарського виробництва – перспективний напрям аграрного виробництва.

Запрошуємо усіх бажаючих до перегляду виставки і дискусій.

Людмила Тодосійчук,

бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»