-= Меню =-

Природно-заповідний фонд – національне надбання

Тільки тоді, коли буде зрубане останнє дерево, тільки тоді, коли буде отруєна остання річка, тільки тоді,

коли буде виловлена остання риба, тільки тоді ти зрозумієш,що гроші не можна їсти.

(Індіанська житейська мудрість)

Історія Земної кулі за останні три мільярди років вважається історією встановлення біорізноманіття, яке є атрибутом матеріального світу, що існує у різних формах і якостях. Людина його невід’ємний елемент і поза ним існувати не може. Національні особливості, менталітет нації є віддзеркаленням особливостей біорізноманіття біномів, тому його збереження вкрай необхідне для збереження самобутності нації.

На території України основним типом рослинності є ліси. В них зростає 1074 види рослин, що становить близько 24% природної флори, значна частина рідкісних видів занесена до Червоної книги України (із 541 виду в лісах зростає 128). Але, на жаль, втрачається екологічна стійкість лісів, лісовідновлення вимагає великих витрат і не відповідає біологічним особливостям лісових видів, на великих площах лісовий покрив забруднений хімічними та радіоактивними речовинами, що в значній мірі приводить до захворювання лісів.

Природно-заповідний фонд України – ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу довкілля.

Державне управління природно-заповідним фондом України здійснює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

За роки незалежності площа природно-заповідного фонду України зросла більш ніж удвічі. До його складу входять понад 8 тисяч об'єктів загальною площею 3,3 мільйона га, або 6,05 % національної території. Це, зокрема, 19 природних та 4 біосферних заповідники, 49 національних природних парків, 45 регіональних ландшафтних парків, 3078 пам'яток природи, 2729 заказників, 616 ботанічних, зоологічних садів, дендропарків та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, 793 заповідних урочища. Попри це, площа природно-заповідного фонду в Україні є недостатньою і залишаться значно меншою, ніж у більшості країн Європи, де середній відсоток заповідності становить 21 %.

Література представлена на віртуальній виставці «ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД – НАЦІОНАЛЬНЕ НАДБАННЯ» охоплює передові досягнення науки і практики природно-заповідної справи на регіональному, національному та міжнародному рівнях розвитку. При вивчені даної літератури можна отримати найсучасніші знання про створення, збереження і функціонування природно-заповідних територій, засоби і механізми державного управління, охорону та використання ресурсів природно-заповідного фонду тощо. Користуйтесь набутими знаннями, передавайте їх іншим та не будьте байдужими до проблем охорони та збереження природно-заповідного фонду України!

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»