-= Меню =-

Знаний фахівець плодівничої справи: до 95-річчя від дня народження Степана Власюка

27 лютого в музейній кімнаті рідкісних і цінних видань бібліотеки Уманського національного університету садівництва зібралися студенти 11-с групи (куратор – кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олександра Полуніна), щоб відсвяткувати 95-річчя від дня народження Степана Григоровича Власюка, колишнього професора кафедри плодівництва і виноградарства, знаного фахівця плодівничої справи, спеціаліста та науковця в галузі сортознавства плодових та ягідних культур. З нагоди ювілею науковця бібліотекарі Оксана Борейчук та Наталя Михайлова організували та провели для них виховну годину «Знаний фахівець плодівничої справи».

Бібліотекар галузевого абонементу Оксана Борейчук розповіла присутнім про життєвий шлях Степана Григоровича, який народився 27 лютого 1929 року в с. Сабадаш Жашківського району Черкаської області. Життя було не просте, як і в більшості його однолітків. Пережив Голодомор 1933 року, світову війну 1939–1945 роки, окупацію і визволення.

Бібліотекар зазначила, що життя двічі приводило Степана Григоровича до нашого навчального закладу. У 1950–1955 роках він навчався в Уманському сільськогосподарському інституті (нині УНУС) на плодоовочевому факультеті. А з 1969 року починає працювати в Уманському СГІ завідувачем контрольно-технічної лабораторії. З 1972 року – доцентом кафедри плодівництва, з 1992 року – професором кафедри. Він постійно займався науковою роботою, заклав помологічні сади, друкував наукові статті та методичні рекомендації, посібники. Найбільш відомими його здобутками уманського періоду є посібники «Слива і алича» та «Садівництво і виноградарство», «Основні районовані та перспективні сорти плодових та ягідних культур України», якими здобувачі освіти і науковці користуються і нині.

Бібліотекар абонементу художньої літератури Наталія Михайлова розповіла про книги, якими свого часу користувався професор Степан Власюк. Вони і до сьогодні зберігаються в фондах музейної кімнати цінних і рідкісних видань бібліотеки УНУС. Також увазі учасників заходу виховної години «Знаний фахівець плодівничої справи» була представлена виставка книг і наукових статей Степана Григоровича, які належать до наукового доробку ювіляра.

Власюк Степан Григорович жив Україною, був великим патріотом. Прагнув дізнатися про реальну історію її розвитку. Докопувався до причин Голодомору, гноблення української мови і культури. Його непокоїв і викликав обурення колоніальний стан України і не було меж радості проголошення її незалежності. Він пропагував і очолив проведення в інституті референдуму про здобуття Україною незалежності. Першим прикріпив жовто-синій прапор при вході до інституту.

Земний шлях Степана Григоровича Власюка закінчився 24 липня 1997 року. Він хотів, але не встиг зробити ще багато добрих справ на благо України.

Сьогодні його справу достойно продовжують його учні і послідовники, примножуючи його науково-педагогічний досвід.

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»