-= Меню =-

Вересень-жовтень, 2016

Семенда Д.К. Удосконалення організаційно – економічного механізму ефективного використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах [Текст] : монографія / Д.К. Семенда, М.А. Коротєєв, О.В. Семенда. – Умань : Сочінський, 2016.– 243 с.

           У монографії авторами проведено комплексне дослідження теоретичних, методичних і практичних аспектів формування нових організаційно – правових підходів щодо регулювання землекористування і створення економічних стимулів раціонального використання. Визначено передумови, принципи та фактори формування, функціонування та розвитку економічних механізмів ефективного використання землі у с–г. підприємствах. Розкрито причини трансформації земельних відносин в Україні. Обґрунтовано концептуальні засади формування та функціонування організаційно – економічного механізму ефективного використання земельних ресурсів в с–г. підприємствах. В монографії запропоновано удосконалення економічного регулювання земельних відносин.

Обґрунтування параметрів робочих органів очистки сошника для прямої сівби [Текст] : монографія / І.О. Лісовий, А.І. Бойко, О.О. Банний, О.С. Пушка. – Кіровоград : Александрова М.В., 2016.– 159с., іл.

           У монографії проаналізована можливість розширення застосування технології прямої сівби в умовах України. Для її ефективної реалізації запропоновано використання зубчастого диска – очисника. Дослідженнями встановлені основні кінематичні параметри ефективної роботи диска – очисника, розроблена його математична модель, виявлено енергетичні показники і показники якості виконання технологічного процесу прямої сівби. Обґрунтована раціональна форма ріжучого елементу (ножа), що в експериментальній перевірці підтвердила доцільність використання ковзаючого різання рослинних решток. Рекомендується науковцям, аспірантам, студентам та інженерним працівникам.

Європейська кредитна трансферно – накопичувальна система [Текст] : довідник користувача / пер. з англ.; за ред. Ю.М. Рашкевича, Ж.В. Таланової. – 2 – ге вид. – Львів : вид – во Львівської політехніки, 2015. – 105,[1] с.

           Європейська кредитна трансферно – накопичувальна система (ЄКТС) є інструментом Європейського простору вищої освіти, що допомагає зробити навчання та навчальні курси прозорішими, сприяючи цим поліпшенню якості вищої освіти. Довідник користувача ЄКТС надає методичну допомогу щодо реалізації ЄКТС, і є офіційним керівництвом для використання Європейської кредитної трансферно – накопичувальної системи. У довіднику висвітлено ключові особливості ЄКТС, його використання для створення, реалізації та моніторингу освітніх програм, наведено особливості ЄКТС щодо мобільності та визначення кредитів, подано допоміжні документи. Видання містить глосарій і додатки, в яких розглянуто конкретні приклади. Довідник призначений для викладацького та адміністративного персоналу ВНЗ.

Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів [Текст]. – Київ : Основа, 2016. – 328 с.

           Ці Правила встановлюють основні організаційні й технічні вимоги до експлуатації електроустановок та електрообладнання споживачів і направлені на забезпечення надійної, безпечної та раціональної експлуатації електроустановок. Правила поширюються на діючі електроустановки на напругу до 150 кВ включно, а також на електроустановки на напругу понад 1 кВ та електроустановки на напругу до 1 кВ, в частині вимірювання опору ізоляції електропроводки.

Історія української культури [Текст] : курс лекцій / уклад. В.І. Доморослий. – Умань : Візаві, 2015. – 218 с.

           Висвітлено основні етапи, процеси та події історії української культури з давніх часів і до сьогодення, подано відомості з історії писемності, літератури, науки і техніки, образотворчого мистецтва, музики, театру й кіно. Українська культура розглядається як цілісний феномен і складова культурного розвитку світу. Для викладачів, студентів ВТНЗ, усіх, хто цікавиться історико – культурною минувшиною українського народу.

Краплинне зрошення [Текст] : навч. посібник / М.І. Ромащенко, А.М. Рокочинський, В.М. Корюненко, А.Т. Калєніков; / за ред. М.І. Ромащенка, А.М. Рокочинського. – Херсон : ОЛДІ – ПЛЮС, 2015. – 299,[1] с.

           У посібнику розглянуто принципи проектування систем краплинного зрошення з урахуванням кліматично – ґрунтових умов України та біологічних особливостей с.–г. культур, питання їх будівництва та експлуатації. Для студентів вузів , науковців, фермерів та працівників с.–г. підприємств.

Інженерна та комп'ютерна графіка [Текст] : навчальний посібник / О.І. Кепко, Ю.І. Накльока, О.С. Пушка, Н.М. Чумак. – Київ : Основа, 2015. – 196 с.

           У навчальному посібнику розглянуто п’ять розділів. Оригінальність курсу – це доповнення теоретичного матеріалу прикладами виконання графічних робіт, в яких в логічній послідовності детально описані дії, які необхідно виконати на комп’ютері. Посібник призначений для студентів ВНЗ інженерних спеціальностей.

Ревуцька А.О. Реформування відносин власності в аграрній сфері економіки України [Текст] : монографія / А.О. Ревуцька. – Умань : Візаві, 2016. – 202 с.

           У монографії досліджено сутність власності як економічної категорії. Визначено роль сучасних агроформувань в монополізації використання землі та обґрунтовано поняття «експортно – цінова квазірента», сформульовано пропозиції щодо удосконалення земельних орендно – рентних відносин в аграрній сфері економіки України. Визначено роль інституціонального середовища. Систематизовано поетапний вплив основних чинників. Здійснено аналіз стану розвитку кооперативної форми власності в аграрному секторі. Розкрито вплив кластерного принципу організації виробництва у реформуванні форм господарювання в аграрній сфері.

Жученко Д.Б. Ефективність виробництва продукції бджільництва в сільськогосподарських підприємствах [Текст] : монографія / Д.Б. Жученко, В.С. Уланчук. – Умань : Візаві, 2015. – 196 с.

           У монографії досліджено теоретичні, методичні та прикладні чинники підвищення ефективності виробництва продукції бджільництва. Проаналізовано теоретичні засади функціонування галузі. Визначено динаміку і тенденції розвитку галузі, розроблено комплексну модель оптимального плану розвитку галузі бджільництва в с.–г. підприємствах, сформовано концептуальні положення щодо розвитку даної галузі та підвищення ефективності виробництва продукції на перспективу. Розраховано на наукових працівників, викладачів, аспірантів, студентів ВНЗ і фахівців галузі бджільництва.

Білошкурська З.П. Правове регулювання розвитку земельних відносин в Україні [Текст] : монографія / З.П. Білошкурська. – Умань : Візаві, 2016. – 374 с.

           У монографії докладно розглянуті питання історії розвитку земельного законодавства, земельних правових відносин, земельних ринкових відносин в Україні, систему правового регулювання цих відносин. Монографія дасть змогу студентам аграрних вузів отримати базові концептуальні знання з земельного права, а також може використовуватись практичними працівниками аграрної сфери.

Зінченко О.І. Програмування врожайності сільськогосподарських культур [Текст] : навч. посібник. – Умань : УНУС, 2015. – 375,[1] с.

           Висвітлено основні теоретичні положення та практичні заходи програмування врожайності с.–г. культур. Використано тривалі дослідження проблеми з використанням досліджень у сівозміні, у якій створено позитивний баланс органіки і поживних речовин при вирощуванні провідних польових культур. Для студентів ВНЗ, наукових працівників і практиків, діяльність яких пов’язана з вирощуванням зернових, технічних і кормових культур.

Біотехнологія ризосфери овочевих рослин [Текст] : монографія / В.П. Патика, Т.М. Мельничук, М.К. Шерстобоєв, Л.М.Татарин; / за ред. В.П. Патики. – Київ : Едельвейс і К, 2015. – 263,[2] с. – : іл.

           Монографію присвячено дослідженню інтродукції ефективних штамів корисних бактерій у ризосферу і філосферу рослини, оптимізації структури мікробного оточення рослини та його функціональної активності, що забезпечує активізацію фізіолого – біохімічних процесів у рослині впродовж усіх етапів її онтогенезу. Досліджено здатність штамів – біоагентів мікробних препаратів колонізувати овочеві рослини. Показано їх вплив на ферментативну активність ризосфери та розвиток рослин. Встановлено позитивний вплив штамів ризобактерій на формування складу епіфітних мікроорганізмів та посівні властивості насіння овочевих культур як у процесі його зберігання, так і одержаного в поколінні. Штами – продуценти рістстимулюючих речовин забезпечили найвищий вихід ранньої продукції.

Управлінське документування [Текст] : підручник / Ю.І. Палеха, М.Ф. Безкровний, М.Ф. Кропивка, Т.Д. Іщенко. – Київ: Ліра – К, 2015. – 366,[2] с.

           У підручнику комплексно висвітлено питання документаційного забезпечення сучасного управління з урахуванням вимог нових законів, інструкцій та стандартів, новітніх тенденцій розвитку діловодства, яке подано як результат розвитку і самовдосконалення цілісної комунікативної системи, як вияв потреби об’єкта управління у вищому рівні впорядкування, як культура операційної управлінської технології. Наведено розгорнуті характеристики основних нормативних положень щодо створення документів, велика увага приділена систематизації документації. Розрахований на фахівців, керівників організацій, працівників діловодних служб та ін.

Сигида В.П. Заповідь Батька [Текст] / В.П. Сигида. – Умань, 2016. – 224с.

           До книги увійшли спогади і роздуми батька та сина, історія роду та генеалогічне дерево роду Сигиди, ілюстровані додатки. Книга побудована на основі батьківського рукопису. Присвячена внукам і правнукам , щоб знали та пам’ятали історію роду та передали все це своїм потомкам, дітям, внукам і правнукам.

Екологічне лісознавство [Текст] / Ю.В. Плугатар, П.М. Бойко, В.В. Шевчук, Т.О. Бойко – Херсон : Грінь Д.С., 2014. – 248с.

           У навчальному посібнику викладено еколого – біологічні особливості лісознавства, подано як загальновідомі, так і новітні матеріали щодо біологічних та екологічних особливостей і функцій лісових біоценозів. Розглядаються шляхи відновлення, росту та формування лісу, динамічні показники лісових екосистем, лісова типологія, а також екологічні та регулюючі функції лісових насаджень. Рекомендовано для студентів природничих, екологічних та лісознавчих спеціальностей ВНЗ.

Очеретенко Л.Ю. Природничонаукові основи формування світогляду студентів [Текст] : монографія / Л.Ю. Очеретенко, Ю.Є. Очеретенко. – Умань: Візаві, 2014. – 281,[1] с.

           В монографії на прикладі хіміко – біологічних дисциплін розглядаються сучасні підходи до формування природничо-наукових основ світогляду студентів. Підкреслюється важливість інтегративних тенденцій, міждисциплінарних та проблемно – орієнтованих форм дослідження, які необхідно втілювати в навчальний процес. Крізь призму природничо-наукових дисциплін пояснюються явища навколишнього світу. Розглядаються поняття про природне і надприродне. Акцентується увага на питаннях діалогу різних світоглядів. Монографія розрахована на науковців, викладачів вузів, вчителів, студентів.

Трус О.М. Гумус чорнозему опідзоленого та його відтворення [Текст] / О.М. Трус, Г.М. Господаренко, І.В. Прокопчук. – Умань : Візаві, 2016. – 228 с.

           Висвітлено сучасний стан та перспективи відтворення органічної речовини ґрунту, встановлено зміни параметрів показників гумусового стану чорнозему опідзоленого важко суглинкового під впливом тривалого застосування добрив у польовій сівозміні, наведено доцільні рівні насичення сівозміни органічними і мінеральними добривами та їх поєднання для забезпечення оптимальних фізико – хімічних показників ґрунту, умов живлення сільськогосподарських культур. Книга розрахована на вчених і фахівців с.–г. виробництва, науково – педагогічних працівників і студентів.

Технологія зберігання зерна з основами захисту від шкідників [Текст] / Н.М. Осокіна, І.І. Мостов’як, О.П. Герасимчук, В.В. Любич та ін. – Умань; Київ : СІК ГРУП УКРАЇНА, 2016. – 248 с.: іл.

           Наведено відомості про хімічний склад та властивості зернової маси як об’єкта зберігання і переробки. Розглянуто технологічні заходи, режими і способи, що забезпечують зберігання зернових мас. Висвітлено контроль якості зерна і насіння. Викладено найпоширеніші види шкідників хлібних запасів, основи захисту від них. Для студентів, викладачів і фахівців у галузі зберігання зерна.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти