-= Меню =-

13 січня – Старий Новий рік

Уманське диво

А чи відомо вам, що Черкащина має пряме відношення до ялинкової традиції? Про це, зокрема, можна довідатися з публікації Андрія Кравця у газеті «Прес-Центр» від 28 грудня 2011 року. Називається вона достоту вичерпно: «Перша в імперії ялинка була з Умані», і ось дещо з тієї статті:

«Як відомо, першу різдвяну ялинку в Москві встановили 1818 року, в Петербурзі 1819-го. А перша на території тодішньої імперії святкова ялинка з’явилася дещо раніше в українській Одесі. І привезли її туди… з Умані!

Різдво 1814 року одна з найвпливовіших жінок імперії княжна Марія Наришкіна зустріла в Одесі разом з шестирічною донькою Софією. Приїхавши до них на гостину, граф Потоцький привіз малій княжні у подарунок з Умані зелену ялинку: дерево, якого до тоді не бачили в Одесі з її голими і похмурими узимку морськими берегами. Під уманською ялинкою того вечора кружляли графські і князівські родини – Собанські, Давидови, Раєвські…»

Тож – маємо привід пишатися таким фактом. І хоча оту першу, справді «нашу» ялинку прикрасили років отак через 200 після того, як це вперше зробили у Саксонії, рясніла вона вже справжніми новорічними іграшками, а не яблучками на згадку про Адама і Єву та своїми власними шишками.

За матеріалами газети «Нова доба»

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти