-= Меню =-

22 січня – День Соборності України

«Шматок землі, ти звешся Україною.
Ти був до нас. Ти будеш після нас»
Ліна Костенко

22 січня, український народ відзначає величну дату своєї багатовікової історії – День Соборності, свято об’єднання українських земель в єдину самостійну державу – Українську Народну Республіку.

День Соборності святкується згідно з наказом Президента України від 25 січня 1999 року. У сучасному українському національному календарі ця дата посідає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.

Перше святкування Соборності відбулось 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехословаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Кожен з нас у цей день відчуває єдність з предками та незламний дух патріотизму. І, незважаючи на споконвічні загарбницькі настрої відносно України від її сусідів, ми впевнені: наша держава буде жити у віках, адже народ український – вірний своїм переконанням і традиціям, а його цілеспрямованість на шляху до мети здолає всі перепони!

Тож єднаймося, заради високої цілі національної соборності! Ми, сучасне покоління волелюбних українців, маємо твердо стояти на сторожі національних інтересів, примножуючи славу та напрацювання попередників. І нехай світочами нашого життя стануть мудрість, незламний дух, людська гідність і громадянська активність!

Оксана Борейчук,
бібліотекар 1 категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки