-= Меню =-

23 квітня - Всесвітній День книги і авторського права

Книга - це вікно в світ культурного різноманіття,
це міст, який з'єднує різні цивілізації
в часі і просторі.

Всесвітній День книги і авторського права – це свято тих, хто поважає книгу; тих, хто читає, пише, думає і створює. Мета цього свята – вшанувати тих, чий розум і руки невтомно поповнюють культурну спадщину людства. Ідея виникнення цього свята має іспанське походження. Король Іспанії, Альфонсо ХІІІ, вражений величезним книжковим ярмарком, влаштованим на честь всесвітньо відомих Мігеля Сервантеса, Вільяма Шекспіра, Інки Гарсіласо де ла Веги, підписав указ про святкування Дня національної книги 23 квітня.

День книги став всесвітнім 15 листопада 1995 р., коли в Парижі на Генеральній конференції ЮНЕСКО був започаткований Всесвітній день книги і авторського права.

Зрозуміло, що перш за все, це свято всіх тих, хто працює з книгою: письменників, працівників бібліотек, видавництв та книгарень. Саме ці люди виступають посередниками між Книгою і читачем. Завдяки ним в наш час високих технологій та всемогутнього Інтернету, коли книга почала втрачати повагу до себе і свою цінність, – саме вони повертають авторитет книзі. Саме вони, відомими лише їм способами, доводять, що книга – це не тільки інформація і знання, а й ідеї духовних і моральних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Важко не погодитись, що Книга – є носієм інформації, основою освіти і творчості. Книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів.

Але ж в цей день хотілося б не просто казати гучні слова на адресу книги, а віддати данину поваги Книгам і Авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, читати, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв культурному розвитку людства, хто намагався зробити цей світ добрішим і світлішим, хто вірив в справедливість, чистоту людської душі, хто доводив, що в житті крім зради, підступності і обману існує вірна дружба, чисте кохання і люди з високими моральними принципами і добрим серцем.

А коли Ви востаннє брали книгу в руки?

А що Ви читаєте зараз?

А як що до своєї обіцянки перечитати всі твори улюбленого автора?

А куди поділася Ваша чудова звичка цитувати улюблених поетів?

А як давно Ви залишались наодинці з книгою?

Стало якось трохи незручно, ніяково? Навіть трохи соромно за себе? «Робота! Багато справ! Дуже багато справ! Сім’я! Діти! Кухня! Дача! Машина знову ж таки!» Ну як, вийшло виправдати себе?

"Є злочини гірші, ніж спалювати книги.

Наприклад - не читати їх"

Рей Бредбері

Ні! Насправді, Ви просто забули як пахне книга, радість, яку відчуваєш, коли в домі з’являється новий роман, відчуття спокою, коли нарешті залишився наодинці с захоплюючим оповіданням. А як щодо прикрості, яка виникає, коли перегортаєш останню сторінки цікавого твору? А пам’ятаєте «Мені дали книгу лише на одну ніч!»? Переконались? Ви забули такі чудові моменти і відчуття, які колись Вам дарувала книга! Виходить…Ви теж зрадили книгу!

Але не впадайте у відчай! Вона не затамувала образи. Вона віддано вірить у Вашу зустріч.

У відділі Художньої літератури Наукової бібліотеки на вас чекають багато цікавих, захоплюючих, ще не прочитаних Вами книг. Приходьте!

Тут Вам завжди раді!

Бібліотекар, Олена Рудковська

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки