-= Меню =-

29 січня – День пам’яті героїв Крут

І знов, у котрий це вже раз,
Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом’януть той славний час,
Коли в офіру Батьківщині
Себе принесли кращі з нас.
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути

Бій під Крутами увійшов в історію як вияв самовідданого патріотизму, жертовної любові до рідної землі та героїчного втілення національної ідеї. 29 січня 1918 року 300 юнаків вийшли на бій проти чотиритисячної армії радянських більшовиків, щоб не пустити ворога до Києва.

Станція Крути знаходиться біля с. Пам’ятне Ніжинського району за 130 км на північний схід від столиці. У 1918 році ситуація на теренах України була надзвичайно складною та нестабільною. 29 січня до Києва мали прибути три загони більшовицької армії під проводом Михайла Муравйова, загальною чисельністю від 4 до 6 тисяч солдатів. Дати опір ненависному ворогу зголосилися юнаки зі Студентського куреня січових стрільців. До куреня входили студенти університету святого Володимира та Українського народного університету, учні Другої української гімназії ім. Кирила й Мефодія, загальною кількістю близько 300 чоловік під командуванням Аверкія Гончаренка. Війська Симона Петлюри, які знаходилися неподалік Ніжина і могли підтримати молодих бійців, повернулися до Києва придушувати повстання на заводі «Арсенал», яке вважали більш загрозливим. Бій почався близько 9 ранку і тривав 5 годин.

Більшість молоді трагічно загинула на полі бою, 27 юнаків розстріляли більшовики, а в живих залишилися лише 30 січовиків із 300. Під час поховання загиблих на Аскольдовій горі Михайло Грушевський назвав їх героями, Павло Тичина присвятив цьому героїчному вчинку вірша, у 2006 р. на місці битви встановили пам'ятник, а з приводу 80-тої річниці випустили пам'ятну гривню.

Хоча бій під Крутами не мав стратегічного значення у перебігу тогочасних подій, але 29 січня назавжди залишиться в історії як приклад героїзму та самосвідомості українського народу.

На абонементі № 1 діє виставка: « До Дня па’яті героїв Крут».

Наталія Поліщук,
бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії