-= Меню =-

9 листопада – День української писемності та мови

Велика буває користь від вчення книжкового.
Книга вчить нас шляху до покаяння,
адже від слів книги знаходимо мудрість.

Преподобний Нестор Літописець

За православним календарем це день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця – письменника-агіографа, засновника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Святий преподобний Нестор Літописець народився в середині ХІ століття в Києві. Коли йому було сімнадцять років, він прийшов в Києво-Печерський монастир і став послушником. У ті часи ще живі були преподобні Антоній і Феодосій Печерські, які стали для молодого Нестора прикладами справжнього християнського життя.

Нестор цінував справжнє знання, але вважав, що будь-яке знання треба поєднувати зі смиренням. В монастирі він був літописцем. Найбільшим творінням святого Нестора стала, написана ним на початку XII століття, «Повість минулих літ». В літопису преподобний використав безліч стародавніх джерел: хроніки візантійських істориків, розповіді сучасників, сказання і монастирські записи.

Саме з «Повісті минулих літ» ми дізнаємося про те, як Кирило і Мефодій створили слов'янську грамоту, про хрещення княгині Ольги, про князя Володимира і про його духовні шуканнях для народу свого, про подію Хрещення Русі.

Преподобний Нестор помер близько 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї великої праці.

Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного. Люди вірили, що він допоможе дитині вивчитися. І, що головне, вчитися багато, старанно і завжди. Адже «користь від цього є велика», бо «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

Олена Рудковська,
бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки