-= Меню =-

Бібліотечні працівники Уманського НУС підвищують професійну майстерність

Бібліотечні установи України стоять перед викликами, які сьогодні перед ними ставить інформаційне суспільство, базоване на знаннях, в якому ми живемо. А підвищення рівня кваліфікації працівників, здатних використовувати інноваційні технології і методики, є першочерговим завданням бібліотеки, яка прагне стати сучасною і відкритою та залишатись актуальною для своїх читачів.

Розуміючи це, бібліотекарі Уманського національного університету садівництва ефективно провели перше півріччя 2022 року, присвятивши його самоосвіті та навчанню.

На початку року директор бібліотеки Тетяна Кравченко, заступник директора Наталія Олейніченко, бібліотекар І категорії Тетяна Маєвська, бібліотекарі ІІ категорії Олена Рудковська та Наталія Поліщук стали учасниками онлайн-програми підвищення кваліфікації для працівників бібліотечних установ «Діджиталізація бібліотечної справи: інструменти та методи реалізації». Курс підвищення кваліфікації був організований Центром розвитку кадрового потенціалу Сумського державного університету. Під час підвищення кваліфікації розглянули питання цифрової трансформації бібліотек, персоналізації обслуговування користувачів, використання інформаційних технологій та проєктного менеджменту в бібліотечній діяльності.

   

Загалом бібліотекарі опрацювали ряд занять:

Особливу увагу було приділено проблемам інформаційної та цифрової грамотності користувачів, супроводженню наукової діяльності та роботі з відкритими освітніми ресурсами.

Також відповідно до плану-графіку підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців аграрних закладів вищої освіти МОН України працівники книгозбірні стали слухачами онлайн-навчання, яке щорічно з метою стимулювання інноваційних процесів в книгозбірнях, формування професіоналізму бібліотечних кадрів проводить Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН України спільно з Інститутом неперервної освіти та туризму НУБіП України. Долучились до занять заступник директора бібліотеки Наталія Олейніченко, провідні бібліотекарі Марія Фіткаленко та Віра Побережець, бібліотекарі І категорії Оксана Нечеснюк і Оксана Борейчук, бібліотека ІІ категорії Єфросинія Сохацька.

   

Під час двотижневого навчання Перед бібліотечною аудиторією виступили д.с.-г.н., д.і.н., академік НААН, директор ННСГБ НААН Вергунов Віктор Анатолійович, заступниця директора з наукової роботи ДНУ Книжкової палати України Гуцол Галина Олександрівна, д.і.н. професор, заступник директора з наукової роботи ННСГБ НААН Бородай Ірина Сергіївна, завідувач відділу класифікаційних систем Книжкової палати України Муравйова Валентина Михайлівна та інші. Доповідачі разом із бібліотекарями, що проходили навчання, розглянули найактуальніші питання сьогодення бібліотечної справи, а саме: інформаційно-комунікаційну діяльність наукових бібліотек в умовах адаптації аграрної науки у глобальний інформаційний простір, сучасні тенденції інформаційно-бібліотечного забезпечення провідних країн світу, розвиток Універсальної Десяткової Класифікації (УДК) в Україні.

Підвищення кваліфікації, що проводилось Національною науковою сільськогосподарською бібліотекою НААН України та Інститутом неперервної освіти та туризму НУБіП України, передбачало підготовку та захист випускних робіт. Тому працівниками бібліотеки Уманського НУС було підготовлено такі роботи актуальної тематики, а саме: «Роль бібліотекаря в обслуговуванні користувачів та популяризації бібліотеки» (Марія Фіткаленко), «Досвід впровадження бібліотечних інновацій» (Віра Побережець), «Найвідоміші бібліотеки України: їх розвиток та сучасний стан» (Оксана Нечеснюк), «Якісне формування бібліотечного фонду – запорука його використання» (Єфросинія Сохацька), «Електронні бібліотеки України» (Оксана Борейчук), «Буктрейлер, як засіб популяризації книги» (Наталія Олейніченко).

Після завершення курсів усі учасники отримали свідоцтво про підвищення кваліфікації державного зразка. Загалом протягом січня-червня 2022 року дев’ять бібліотекарів університетської книгозбірні пройшли підвищення кваліфікації.

Незважаючи на воєнний стан в Україні, працівники бібліотеки Уманського НУС працюють на результат, підтримують своїх користувачів, максимально задовольняючи їхні запити. Впевнені, що лише спільна праця всіх членів нашого суспільства, крок за кроком, наближає нашу перемогу. Кожен має робити те, на що здатен, на що має можливості. Робимо все для перемоги. Слава Україні!

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки