-= Меню =-

Бібліотека долучилась до круглого столу з питань автоматизації бібліотечної інформації системи

29 березня 2023 року в м. Умань відбувся круглий стіл «Автоматизація бібліотечної інформації системи. Впровадження електронного каталогу в УМЦСБ», організований Уманською міською централізованою системою бібліотек. До участі у ньому долучились і працівники бібліотеки Уманського національного університету садівництва.

Під час заходу представники бібліотек м. Умань – Уманського національного університету садівництва та Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини – поділились з присутніми власним досвідом впровадження, організації, ведення та використання електронного каталогу бібліотеки.

   

Бібліотеку УНУС представили директор бібліотеки Тетяна Кравченко, заступник директора Наталія Олейніченко, провідний бібліотекар Наталія Михайлова, бібліотекарі І категорії Олена Діденко та Тетяна Маєвська.

Директор бібліотеки Тетяна Кравченко розповіла про те, як та коли в університетській книгозбірні був впроваджений електронний каталог, хто займається його обслуговуванням, який його обсяг сьогодні, акцентувала увагу присутніх на значенні та функціях каталогу, а також виокремила переваги електронного каталогу над традиційними паперовими каталогами.

Бібліотекар Олена Діденко пояснила присутнім функціонал АБІС «УФД/Бібліотека», на основі якого працює електронний каталог в УНУС. Окрім того вона зосередилась на практичних моментах роботи з каталогом, детально охарактеризувала процес його наповнення бібліографічними та аналітичними описами друкованих та періодичних видань, пояснивши роль відділу комплектування та наукової обробки документів у процесі функціонування електронного каталогу. Для наочності виступ бібліотекаря супроводжувався мультимедійною презентацією.

Підсумовуючи обговорення під час круглого столу «Автоматизація бібліотечної інформації системи. Впровадження електронного каталогу в УМЦСБ», його учасники зробили висновок, що електронний каталог – це ключовий елемент сучасної бібліотеки, її основний електронний ресурс, який не лише забезпечує доступ віддалених користувачів у режимі 24/7 до фондів бібліотеки, а й сприяю якісному поліпшенню робочого процесу бібліотекарів, дозволяє підвищити продуктивність як працівників книгозбірні, так і читачів. Саме тому е-каталог виступає незамінним помічником бібліотечного працівника, складовим елементом сучасної бібліотеки із категорії «must have». І це вимога часу, потреба користувачів і запорука ефективного функціонування книгозбірні.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»