-= Меню =-

Бібліотека долучилась до квітневої серії вебінарів про Web of Science та Scopus

Упродовж квітня 2023 року бібліотека Уманського національного університету садівництва долучилась до нових вебінарів на платформі Web of Science, організованих компанією Clarivateта, та на платформі Scopus, яку провели експерти компанії Elsevier. Працівники бібліотеки – директор бібліотеки Тетяна Кравченко, заступник директора Наталія Олейніченко, бібліотекар І категорії Тетяна Маєвська взяли участь у вебінарах.

Так, компанія Clarivate провела 13 та 27 квітня вебінари на тему «Пошукові запити у Web of Science Core Collection без таємниць», «Профіль дослідника у Web of Science» та «ChatGPT: що потрібно знати науковцям, освітянам, бібліотекарям».

На вебінарі «Пошукові запити у Web of Science Core Collection без таємниць» розглянуто чотири типи пошуків Web of Science Core Collection: базовий, розширений, у пристатейній бібліографії та за автором. Протягом вебінару було розглянуто алгоритми пошуку, синтаксис пошукових запитів, найчастіші помилки користувачів, як здійснювати уточнення, аналіз та збереження отриманих даних.

   

Протягом вебінару «Профіль дослідника у Web of Science» було обговорено: що таке профіль дослідника у Web of Science, що в ньому може бути представлено, які метрики можна переглянути, про що вони кажуть, як знайти та проаналізувати публікаційну активність певного науковця, які складнощі виникають, якщо у вченого немає підтвердженого профілю, як створити або скоригувати власний профіль, на що звернути увагу.

Під час вебінару «ChatGPT: що потрібно знати науковцям, освітянам, бібліотекарям» висвітлювались наступні питання:

●Знайомтеся. ChatGPT.

●Чи замінить Штучний інтелект бібліотекарів?

●Штучний інтелект та кінець епохи цитування?

●ChatGPT очікування та реалії згідно з аналізом літератури у Web of Science

ChatGPT – це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений стартапом OpenAI зі Сан – Франциско. OpenAI був заснований у 2015 році Ілоном Маском та Семом Альтманом і підтримується відомими інвесторами, зокрема Microsoft.

   

ChatGPT працює на основі великої мовної моделі, або LLM, тобто він запрограмований на розуміння людської мови і генерування відповідей на основі великих масивів даних. Основною функцією цього чат-бота є задоволення запитів користувачів. Він може відповісти на запитання написати вірш або пісню, продовжити речення. Інформацію для цього він шукає в своїх базах. Також штучний інтелект може бути корисним в бібліотеках для поліпшення різних процесів зокрема у пошуку інформації з використанням алгоритмів машинного навчання, бібліотеки зможуть забезпечити точніші результати пошуку для користувачів.

Учасники, які брали участь у вебінарі, отримали сертифікати від компанії Clarivate.

Вебінарів, проведені представниками компанії Elsevier 12, 20 та 26 квітня, були присвячені наступним темам: «Scopus у роботі дослідника», «Профіль автора в Scopus: покрокова інструкція» та «Ефективний пошук літератури в ScienceDirect».

Протягом вебінару «Scopus у роботі дослідника», говорили про те, що таке реферативна база Scopus? Які джерела у ній індексуються? Яку саме інформацію та як саме можна у ній знайти?

   

На вебінарі «Профіль автора в Scopus: покрокова інструкція» дізналися, як створюються та керуються профілі авторів у Scopus, і вивчили як самостійно коригувати свій профіль за допомогою Authors Feedback Wizard.

На вебінарі «Ефективний пошук літератури в ScienceDirect» велась розповідь яку літературу містить повнотекстова платформа ScienceDirect, як здійснювати пошук та налаштувати систему під свої дослідницькі потреби.

Працівники бібліотеки Уманського національного університету садівництва і надалі продовжують розвивати свої професійні здібності у сфері наукометрії та інформаційно-бібліотечного обслуговування з метою забезпечення користувачів якісними, сучасними та продуктивними послугами.

Тетяна Маєвська, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України