-= Меню =-

Бібліотека – колиска мудрості та науки

Книги - це ріки, що напоюють моря

Ярослав Мудрий

У вік високих інформаційних технологій все менше можна побачити молодь з книгою у руках, але книга залишається тим джерелом мудрості, натхнення та розради, яке ніколи неможливо знищити. Недаремно щороку 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек.

Бібліотека завжди була храмом науки. Це чарівне місце – особливий простір, з неймовірною енергетикою, настроєм, затишком. Ніщо не може замінити спілкування з книгою.

Першою бібліотекою вважається зібрання з понад 3000 табличок з адміністративними, юридичними, літературними та історичними текстами, знайдену у школі при храмі у Ніпуррі, священному місті і релігійному центрі шумерів у Південній Месопотамії.

Напевно, не знайдеться в світі людини, якій би не хотілося хоч одним оком заглянути в книжкові архіви Ватикану і дізнатися таємниці, які приховують рукописи і манускрипти, що зберігаються тут. Ватиканська бібліотека вважається найстарішою в світі, адже основи її колекцій були закладені ще в 4 столітті н.е. 

На початку 14 століття бібліотека Ватикану була частково знищена, але оскільки кожен новий Папа Римський поповнював скарбницю знань новими екземплярами, включаючи праці філософів античності і манускрипти з завойованих європейськими державами територій, сьогодні бібліотечний відділ манускриптів вважається найбагатшим у світі. У його 36 залах зберігається понад 80 тисяч унікальних рукописів, створених в античні часи і середньовіччі, а загальний книжковий фонд налічує понад мільйон книжкових видань, 300 тисяч монет, 150 тисяч рукописів і стільки ж фотознімків. Право виносити бібліотечні примірники за межі сховища є тільки у Папи Римського. Будь-кого іншого, хто спробує взяти книгу з собою, чекає кримінальна відповідальність за крадіжку.

Однією з найстаріших бібліотек Європи є Бодліанська бібліотека при Оксфордському університеті у Великій Британії, названа на честь сера Томаса Бодлі, який був відомим збирачем манускриптів. Насправді ж її засновником є епіскоп Томас де Кобем, який створив унікальну колекцію, настільки цінну, що книги були прикуті до полиць ланцюгами. Ця бібліотека є другою у Великій Британії після Британської бібліотеки по величині бібліотечних фондів. Вона займає п’ять великих будівель в Оксфорді і ще кілька за його межами, один з філіалів навіть розмістився в покинутій соляній шахті.

Цікавим фактом є те, що з 1610 року Бодліанська бібліотека має безперечне право отримувати примірники всіх видань, опублікованих у країні.

Сьогоднішня бібліотека в Оксфорді може похвалитися одинадцятимільйонною колекцією книг і розкішними інтер’єрами. В її приміщеннях, до речі, знімалися бібліотечні сцени саги про Гаррі Поттера.

У бароковій будівлі в палацовому комплексі Хофбург у Відні розмістилася найбільша в Австрії бібліотека – Австрійська Національна бібліотека. Вона зібрала у своїх сховищах більше двох з половиною мільйонів книг, рукописів, першодруків безлічі книг, папірусів, глобусів і географічних карт, унікальну музичну та театральну колекції. Свій довгий шлях австрійська бібліотека починала в якості імперської книжкової колекції, що зберігалася у каплиці Хофбурга, і поповнювалася за рахунок посагу австрійських імператриць, подарунків монархів сусідніх держав, пожертвувань багатих аристократів і перекладів вже існуючих книг з латини на німецьку. 

Сьогодні Австрійська національна бібліотека вважається однією з найбільш відвідуваних пам’яток Відня. Її головний зал – справжній витвір мистецтва, розписаний фресками роботами відомих майстрів і прикрашений скульптурами, внесеними до списку культурної спадщини.

У Мехіко розташована одна з найоригінальніших бібліотек в світі. Її інтер'єр нагадує опис казкових кімнат з якихось фантастичних книг. Працюючи над новою бібліотекою, група дизайнерів неабияк попрацювала, готуючи куполоподібну структуру полиць, що охоплює читачів з голови до п'ят у навколишній  віртуальний кокон.

Міська рада запропонувала співпрацю групі молодих дизайнерів з Anagrama з метою створення незвичайного простору для читання. Їх творчий підхід до переосмислення форм і образів книжкової полиці дозволив піднести простір бібліотеки так, що книги розташовуються всюди, а самі полиці є частиною інтер'єру.

В Україні найстарішою діючою бібліотекою є Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка

Вона була заснована в 1608 році як книгозбірня при школі єзуїтського колегіуму, щоб нею могли користуватися студенти. У головному документі школи, навчальному статуті «Ratio studiorum», був обумовлений основний принцип організації бібліотеки. Її очолював префект (це був магістр), але іноді на чолі бібліотеки міг бути студент філософії або теології. В бібліотеці зберігались інкунабули, тобто книжки ХV ст., які мають свої особливості, що відрізняють їх від наступних видань, а також документи польською, латинською мовами. Вівся обмін з іншими бібліотеками.

Однією із найстаріших бібліотек України, що має цікаву історію, є Наукова бібліотека Уманського національного університету садівництва. Вона бере свій початок з далекого 1844 року, коли в Одесі було організоване училище садівництва.

На бібліотечних полицях зберігається велика кількість видань російською, польською, французькою, англійською мовами. Серед них: «O roslinach, ich utrzymaniu, rozmnozeniu, i zazyciu» 1777 року видання, «Ботаніки первоначальные основанія» Н.М. Амбодика 1795 року видання, «Беседы о сельском хозяйстве» 1845 року видання, «Курс земледелия» 1837 року видання…

Про бібліотеки і книги можна говорити безкінечно. Адже бібліотека – це територія інтелектуального і духовного розвитку. Тут формується розум суспільства, а на сторінках книг відображається його обличчя. І дуже хочеться, щоб наша молодь якомога частіше користувалася послугами бібліотеки. Й активно займалася навчанням, саморозвитком і самовдосконаленням.

Вікторія Гейко-Черних, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії