-= Меню =-

Бібліотека отримала повне зібрання творів Лесі Українки у 14-ти томах

25 лютого 2021 року в Україні на державному рівні відзначали 150-річчя з дня народження Лесі Українки (справжнє ім’я – Лариса Косач, у шлюбі Косач-Квітка) – української письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки.

З нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки бібліотека Уманського національного університету садівництва отримала в дар від державної установи «Український інститут книги» повне академічне зібрання творів Лесі Українки. А це – 14 нецензурованих томів усіх знайдених на сьогодні текстів письменниці. Серед них – відновлені фрагменти та матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях. Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

Видання зібрання стало головною подією, до якої Україна йшла не одне десятиріччя. Останнє видання творів письменниці, 12-томник, було надруковано ще в Радянському Союзі і піддавалося комуністичній пропаганді та цензурі. Тепер ми маємо змогу доторкнутись геніального спадку Лесі Українки без правок і втрачених сторінок. За словами української письменниці Оксани Забужко, видання нецензурованого 14-томника – це «здійснена декомунізація Українки».

Однозначно була пророблена ґрунтовна, кропітка, масштабна і вкрай важлива робота. Над упорядкуванням текстів та підготовкою видання працювало 14 команд із 30 фахівців. Весь наклад друкованого видання становить 1500 примірників.

Запрошуємо до бібліотеки ознайомитись з новинками та насолодитись п’янким присмаком справжньої, не підробної української літератури!

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії