-= Меню =-

Григорій Сковорода – духовний орієнтир для сучасності

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження видатного українського філософа-містика, богослова, поета, поліглота, просвітителя-гуманіста, педагога Григорія Савовича Сковороди. Він є найвидатнішою постаттю в культурному та літературному житті України ХVIII ст. Григорія Сковороду називають мандрівним філософом і вважають основоположником жанру байки в українській літературі. Григорій Савович писав свої твори переважно староукраїнською та латинською.

Народився Григорій Савич у 1722 році на Полтавщині в родині козака. Він навчався в Києво-Могилянській академії та у кращих університетах Будапешта, Відня, Братислави та Галле, сам досконало оволодів багатьма мовами: латинь, єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька.

Окрім того, Григорій Сковорода мав ще й музикальний талант – прекрасно грав на флейті та органі, сопілці, скрипці, гуслях, лірі та бандурі.

Загалом він написав 17 філософських творів, 7 перекладів. Найвідоміші його твори «Сад божественних пісень», «Жінка Лотова», «Байки Харківські», «Убогий жайворонок».

Філософські погляди Сковороди присвячені головним чином етиці. Він не був лояльним до церковної та світської ієрархії, відкидав будь-який примус, не любив церковних ритуалів, віддаючи перевагу особистій духовній свободі.

Сковорода вів незвичайний, мандрівний спосіб життя, за що названий українським «Сократом». У перервах між роботою, Григорій Сковорода намагався бути на самоті, оселявся в різних віддалених і тихих місцях, де займався письменством.

Останні 25 років свого життя він був мандрівним філософом, без постійного місця проживання та роботи. Саме в цей час відбувається розквіт його творчості: він завершив збірку «Сад божественних пісень», написав основні філософські трактати, діалоги та притчі.

Головним змістом людського існування Григорій Сковорода вважав самопізнання. Все своє життя Григорій Савич наполягав на освіті, протиставляючи свої ідеї церковної схоластики. Був переконаний, що боже царство знаходиться всередині кожної людини.

З нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди працівники бібліотеки Уманського НУС підготували для своїх читачів інтерактивну виставку «ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – ДУХОВНИЙ ОРІЄНТИР ДЛЯ СУЧАСНОСТІ», яка не лише знайомить з біографією, творчим доробком, філософськими поглядами неординарного українця, інтелектуала, людини-індиго – Григорія Савовича, а й знайомить із фондом університетської книгозбірні, присвяченим його постаті. Завітайте до бібліотеки та оберіть для прочитання одну із книг!

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки