-= Меню =-

Бібліотека запрошує на книжкову виставку «Словники – твої помічники»

8 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день грамотності. Він був оголошений ЮНЕСКО у 1966 році, і лише в останні 10-12 років набув справжнього розмаху. Проблемі грамотності почали приділяти більше уваги у середині минулого століття. ООН вважала грамотність і тривалість життя людини однаково важливими характеристиками життя народу. Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначало День грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства до розповсюдження грамотності. В Тегерані у вересні 1965 року відбулася Всесвітня конференція міністрів освіти з ліквідації неграмотності, яка  рекомендувала оголосити 8 вересня Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі. Немає жодного сумніву в тому, що писемність має важливе значення для всіх людей на Землі. Саме грамотність допомагає засвоїти найважливіші життєві навички. Грамотність є основою для здобуття нових знань вмінь. Бути грамотним дуже важливо для будь-якої людини. У всі часи грамотність вважалася найпершою чеснотою. Адже грамотність у найширшому значенні – це не лише вміння читати, писати, правильно говорити, зрозуміло висловлювати свої думки, а й спосіб сприйняття світу.

Грамотність починається з уміння читати. Читати треба завжди і всюди. Якщо ви читаєте 11 сторінок на день, то ви підтримуєте ті вміння, які вже маєте. Щоб покращити свої вміння, потрібно читати більше цієї норми. Грамотність – це ще й вміння писати. Щоб писати добре, треба вчитися вільно записувати свої думки.

Грамотність допомагає дітям, молоді, дорослим засвоїти найважливіші життєві навички, які дають можливість гідно протистояти викликам, які кидає життя. Бути грамотним дуже важливо для будь-якої людини, адже багато чого в житті ми домагаємося завдяки вмінню правильно висловлювати свої думки і з повагою ставитися до мови наших предків. Грамотність передусім характеризує інтелігентну й освічену людину. Людина реалізується у культурі думки, культурі праці, культурі мови.

До Міжнародного дня грамотності працівники бібліотеки підготовили книжкову виставку «СЛОВНИКИ ТВОЇ ПОМІЧНИКИ». Виставка представлена в читальній залі для науковців.

Сподіваємося, що видання представлені на виставці, зацікавлять наших студентів, науковців і обов’язково допоможуть при підготовці рефератів, доповідей, наукових робіт.

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки