-= Меню =-

Бібліотекарі представили УНУС на навчально-методичному семінарі Державної науково-технічної бібліотеки України про актуалізацію та збереження бібліотечних фондів

Працівники бібліотеки Уманського національного університету садівництва 24 березня долучилися до навчально-методичного семінару «Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення». Організатор, Державна науково-технічна бібліотека України, залучив до проведення семінару фахівців провідних бібліотек України, які насичено та цікаво ділилися досвідом своїх бібліотек по збереженню бібліотечних фондів в умовах військової агресії. Адже бібліотечні фонди, як складова інформаційних ресурсів держави, потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема, і від поширення ворожих інформаційних впливів.

Розпочали навчально-методичний семінар Олександра Москаленко, заступник директора Державної науково-технічної бібліотеки України та модератор Антоніна Золотова, провідний фахівець редакційно-видавничого сектору науково-організаційного відділу.

Директор Наукової бібліотеки Державного податкового університету Світлана Цимбалюк розповіла про плани і перспективи роботи ввіреної бібліотеки в умовах воєнного стану, продемонструвала наслідки війни, надихнула присутніх на подальшу плідну працю до перемоги України.

   

Наталя Петренко, директор Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, яка зазнала величезних руйнувань в результаті обстрілів Харкова, продемонструвала незламність духу колег, окреслила особливості убезпечення бібліотечних фондів та цифрових активів, їх актуалізацію.

   

Змістовно насиченою була розповідь Тетяни Яковлевої, завідувачки відділу зберігання фондів Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного на тему «Фонд ДНАББ ім. В.Г. Заболотного: історія, сучасний стан і використання».

Старший науковий співробітник відділу документного забезпечення та збереження наукових фондів ННСГБ НААН Віта Мамрай доповіла про використання інформаційних технологій для забезпечення збереження бібліотечних фондів.

Наталя Хлівненко, завідувачка відділу рідкісної книги та краєзнавства Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного зазначила, що небагато бібліотек є в Україні, які мають таку велику кількість унікальних рідкісних видань, як ДНАББ ім. В.Г. Заболотного та наголосила на дослідженні і їх збереженні.

Віктор Гандзюк, провідний інженер відділу експлуатації та матеріально-технічного забезпечення ДНТБУ познайомив присутніх з особливостями оцифрування патентних документів за допомогою сканера «Universal Film Scanner», який відрізняється від звичайного планшетного сканера високою фізичною роздільною здатністю; та розповів про ретроконверсію інформаційних ресурсів бібліотеки.

Завершився навчально-методичний семінар «Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення» обговоренням, під час якого провідні фахівці Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Людмила Лагута та Світлана Кравченко дали відповідь на запитання присутніх учасників семінару та зазначили, що в умовах збройної агресії росії актуалізація бібліотечних фондів є необхідною та, водночас, має відбуватися виважено і поступово, з урахуванням виду бібліотеки, із застосуванням індивідуального підходу до кожного документа, який зберігається в її фонді.

Колектив бібліотеки Уманського НУС висловлює щиру вдячність організаторам навчально-методичного семінару «Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення» за можливість поповнити свою базу знань під час цікавого, інформаційно-насиченого заходу, який вирізнявся широким колом питань, науковістю та високим професійним рівнем спікерів.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»