-= Меню =-

«Це елементарно, Ватсон!»

До 160-річчя від дня народження Сера Артура Ігнатіуса Конан Дойла

Артура Конан Дойла можна віднести до одного з найбільш різнобічних авторів пригодницького жанру. Він писав історичні та містичні романи, оповідання про морські подорожі і загублені світи, провів унікальні дослідження англо-бурської війни, але увійшов в історію літератури батьком Шерлока Холмса, персонажа, який давно вже став самостійним образом. При цьому біографія самого письменника настільки ж цікава, як і його творіння, і не менш різноманітна. Недарма на сторінках творів Дойла можна зустріти його знайомих і реальні події з його життя.

Я не подобаюся багатьом людям лише тому, що у мене є своя думка.

Сім'я Дойлів належала до ірландських католиків. У віці 9 років Артура відправили в католицьку школу, в 1875 він продовжив навчання в єзуїтській школі в Австрії. Після повернення, в 1876 році, до Шотландії, Конан Дойл вступив на медичний факультет Університету Единбурга.

Свої перші оповідання Артур Конан Дойл написав в студентські роки. У 1879 році Единбурзький журнал вперше опублікував його оповідання «Таємниця Сесасської долини».

Після закінчення навчання Артур Конан Дойл отримав місце судового лікаря на шхуні, яка відправлялася до берегів Західної Африки. До цього він вже ходив на кораблі в Арктику. У 1882 році він відкрив лікарську практику в Портсмуті. У 1885 році Конан Дойл закінчив докторську дисертацію, присвячену захворюванням спинного мозку.

Людина, яка читає абищо, рідко може похвалитися глибиною своїх знань.

В очікуванні пацієнтів молодий лікар складав оповідання та романи. У 1886 році був надрукований перший роман про Шерлока Холмса "Етюд у багряних тонах". У 1890 році вийшло продовження – "Знак чотирьох".

У 1890 році Артур Конан Дойл вивчав офтальмологію у Відні, після чого переїхав до Лондону, де відкрив спеціалізовану практику, однак без особливого успіху, набагато більше прибутків і слави йому принесли оповідання про Шерлока Холмса.

У 1893 році, відчуваючи, що успіх детективів відволікає його від роботи над історичними романами, автор вирішив покінчити з Холмсом руками професора Моріарті в оповіданні "Остання справа Холмса". Однак, читачі вимагали повернути героя. В результаті, в 1991 році з'явився роман "Собака Баскервілів", дія якого відбувається до "Останньої справи". У 1903 році очікування читачів було винагороджено поверненням Холмса в оповіданні "Порожній будинок".

Історія повторюється.
Колеса крутяться, але нічого нового…

На початку англо-бурської війни Конан Дойл повернувся в Африку в якості лікаря-волонтера. У 1902 році після публікації оповідання "Війна в Південній Африці: причина і наслідок" король Великобританії Едвард VII удостоїв письменника титула лицаря.

У 1912 році Артур Конан Дойл написав перший науково-фантастичний роман про пригоди професора Челленджера "Загублений світ". Через рік було надруковано "Отруєний пояс".

Артур Конан Дойл помер від серцевого нападу 7 липня 1930 року в своєму будинку в місті Кроуборо, на південному сході Англії. Він був похований неподалік від свого садового будиночка. На надгробній плиті на прохання вдови було вигравірувано лицарський девіз:

«Steel True, Blade Straight»

Олена Рудковська,
бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»