-= Меню =-

Черкащина – край благословенний

Я люблю тепло твоїх стежин,
Де в сади дніпрова синь вплелася,
В серце вріс і древній Чигирин,
І священний закуток Тараса,
І славетна Канівська гора,
Й слово Кобзаря благословенне!
Піснею любові і добра Стала ти,
Черкащино, для мене.

Дмитро Луценко

Черкащина має багате і героїчне минуле. З давніх часів пролягали через неї степові шляхи вітчизняної історії. Зрошена кров’ю козаків і кріпацьким потом черкаська земля зростила не одну когорту борців за кращу долю щастя народу.

7 січня 1954 року вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР про утворення Черкаської області. До її складу увійшли три міста обласного підпорядкування – Черкаси, Сміла, Умань, а також 30 районів Київської, Полтавської, Кіровоградської та Вінницької областей. Утворення нової області стало знаковою подією у соціально-економічному та історико-культурному житті України. Об’єднався в одне ціле великий аграрно-промисловий регіон площею 20,9 тисячі квадратних кілометрів і населенням понад 1,5 мільйона чоловік. Першими керівниками Черкащини були Борис Іовлевич Вольтовський та Іван Кіндратович Лутак.

Наш край завжди славився своїми людьми, які мужньо боронили рідну землю від ворога в роки воєнного лихоліття, збагачували її в мирній праці, щиро вболівали за долю і майбутнє своєї Батьківщини. І сьогодні самобутність Черкащини проявляється в старанній праці, майстерності і творчій ініціативі її жителів, переконаності і вірі у незворотність державного поступу незалежної України.

Славну історію Черкащини продовжують творити нинішні покоління її жителів, завдяки їх невтомній праці Черкащина сформувалася не лише як адміністративно-територіальна одиниця, а й важливий економічний та культурний регіон України. Відбулися помітні зрушення на краще у всіх сферах суспільного життя краю.

Читачі Наукової бібліотеки можуть ознайомитись з книжково- ілюстративною виставкою «Черкащина – край благословенний» у читальній залі обслуговування наукових співробітників.

Галина Гельдт,
бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки