-= Меню =-

Читаємо Шевченка разом

В читальній залі бібліотеки 7 березня, як результат партнерської співпраці бібліотеки та ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва, відбувся творчий захід – літературна світлиця «Читаємо Шевченка разом». Та був присвячений 180-річному ювілею другого видання Шевченкового «Кобзаря», відомого під назвою «Чигиринський Кобзар».

   

Напередодні 210-ої річниці від дня народження великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка в читальній залі книгозбірні зібрались шанувальники його літературної спадщини. Захід розпочала провідний бібліотекар Наталія Михайлова словами: «Ми зібрались напередодні Шевченківських днів, які проходять не тільки в Україні, але і далеко за її межами. Не будемо сьогодні гортати сторінки біографії нашого славного земляка Тараса Григоровича Шевченка. Кожен з вас може підібрати для себе видання представлені на книжковій виставці, перегорнути альбоми з малюнками великого майстра пензля і пера».

Камертоном дійства, який створив емоційний настрій в нашій літературній світлиці став вірш Лева Сорокіна «Тарасова мати», майстерно прочитаний ведучим дійства Анатолієм Стьопіним.

   

   

   

   

Ведучі Вікторія Орлова і Анатолій Стьопін розповіли про історію створення видання «Чигиринський Кобзар». Заборона і вилучення «Кобзаря» з бібліотек, книгарень та в окремих громадян після арешту Шевченка в 1847 р. зробило видання рідкісним ще за життя автора.

Звичайні примірники «Кобзаря» мали 114 сторінок (1429 рядків), а поза цензурний – 115 сторінок (1471 рядок). Як і перше видання «Кобзаря», «Чигиринський Кобзар» Тараса Шевченка починається з добре всім відомого твору «Думи мої…», який вже давно став піснею.

На фоні мелодії «Думи мої…» Олександра Черемісіна почала читала цей вірш польською мовою, а Катерина Заярна продовжила українською.

Сучасне видання «Кобзаря» налічує більше 500 сторінок. Нові покоління нащадків Шевченкового слова знаходять в цих виданнях розраду у печалі, радість від мелодики українського слова, гордість за славних предків, що творили нам шлях до величного злету людського духу.

Під час літературної світлиці «Читаємо Шевченка разом» до вінка улюблених поезій були вплетені вірші, які читали: Григорій Бондар – «Мені однаково, чи буду», Вікторія Орлова – «Русалонька», Костянтин Мельник – «Реве та стогне Дніпр широкий», а «Заповіт» українською читала Марія Войчук, англійською – Вікторія Заярна, Наталія Михайлова – зачитала уривок з поеми «Тополя».

Святковість дійства підкреслювали барвисті вишиванки, які вдягнули того дня студенти.

Завершуючи літературну світлицю «Читаємо Шевченка разом», бібліотекар Наталія Михайлова висловила загальну думку: «Ми, як більшість прогресивного людства земної кулі, відчуваємо серцем і душею поезію Кобзаря. Ми пам’ятаємо, що всі покоління учнів Головного училища садівництва, сучасного національного університету садівництва знали дорогоцінну спадщину нашого славного земляка. Тож символічно, що 180-річний ювілей нашого навчального закладу співпадає з 180-річним ювілеєм «Чигиринського Кобзаря».

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України