-= Меню =-

Чудодійні обійми священних вод

Свято Водохреща – його ще називають Хрещенням Господнім та Богоявленням, яке відзначається 19 січня – останнє з Новорічно-різдвяного циклу. Це одне з найстаріших християнських свят. Воно зародилось відразу після свята Воскресіння Господня. Суть свята – таїнство очищення, наближення до Бога.

Велике водоосвячення здійснюється в кінці літургії, в надвечір’я Богоявлення – 18 січня, а також у день Богоявлення – 19 січня. У самий день Богоявлення водоосвячення здійснюється з урочистим хресним ходом до джерел води. Віряни у всіх храмах після богослужіння можуть освятити воду. Майже кожний віруючий має дома Хрещенську або, як її ще називають, Богоявленську святу воду.

Протягом року і більше вона лишається свіжою, не псується, що є загадкою. Хрещенська вода володіє величезною силою, але її дія залежить від віри людини. Якщо підійти до цього з наукової точки зору, то вчені кажуть, що найкраще пити воду, показник якої становить не менше 7,4 PH, це той показник, який має наша кров. Якщо показник менший, кров мусить збалансувати показник шляхом витягування з кісток, органів мінералів. У хрещенській воді цей показник дорівнює 7,6. І тому ця вода, якщо її потроху підливати в звичайну воду, робить звичайну воду корисною для вживання цілий рік.

Люди цього дня йдуть до водойм, аби зануритися у воду. Хтось випробовує себе, хтось пірнає з вірою, хтось приходить до води як на виставу. В такий день зміцнює не тільки вода, а й тверда щира віра людини, що це допоможе. Люди вірять, що після занурення в ополонку 19 січня не будеш хворіти цілий рік. Фахівці радять усім, хто планує при здійсненні святкових обрядів зануритись в холодну воду, спочатку розігріти тіло. Краще занурюватись по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Час перебування в ополонці краще обмежити однією хвилиною, а пірнати не більше трьох разів.

Як би важко не було в житті, які б випробування ми не зносили, в якій би неправді, ворожнечі не жили, це свято дає надію на очищення, покращення і відродження.

Наталія Чернова,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»