-= Меню =-

Цікаві факти з біографії українського прозаїка Марка Черемшини: до 150-річчя від дня народження

Марко Черемшина (Іван Юрійович Семанюк) належить до письменників демократичного напрямку в українській літературі кінця XIX – початку XX століття. Марко Черемшина увійшов в історію української літератури, як талановитий майстер слова, співець знедоленої Гуцульщини. Його самобутня творчість всебічно відбиває тяжке життя українського трудового люду колишньої Буковини й Галичини в умовах буржуазно-поміщицького ладу цісарської Австро-Угорщини і панської Польщі.

Учень Івана Франка, послідовник Тараса Шевченка, вірний соратник Василя Стефаника і Леся Мартовича, Марко Черемшина своєю творчістю сприяв піднесенню української класичної новели на нові вершини майстерності. У своїх новелах Марко Черемшина широко користувався живою народною говіркою Гуцульщини. В монологах і діалогах талановито відтворено не тільки діалектні особливості народної мови, але й мови народних колядок, дум і співанок. Він належить до тих митців слова, під пером яких українська проза «набрала поетичного лету, мелодійності, ніжності, грації та різнорідності» (Іван Франко).

Особливості мови Черемшини дещо утруднюють сприйняття його творів широкими колами читачів центральних та східних областей України, але всі видання його творів супроводжують «Словники діалектних і малопоширених слів». Для сучасного читача це дуже захоплююче та пізнавально.

Цікаво Марко Черемшина, писав про себе в «Автобіографії»:

«Скептик до філософії, ентузіаст до мистецтва, природи і всього, що гарне. Більше пасивний, чим активний, хоть живо і невгавно шукаю, але не борець я. Швидко запалююсь, але і швидко остигаю. Нечестолюбивий, але свободолюбний. Не терплю ніякого ярма. Не люблю ні чисел, ні математики, ні грошей. Признаю, однак, потребу грошей, бо треба їх і моїй сім’ї…і щоб довги віддавати, та й аби жити. Не чую ненависті до нікого, хіба до гієн, вовків і шакалів. Люблю любість гарячу, як вогонь, таємничу, як море, принадну, як весна, гнівну, як грім у хмарах. Коли б мені дозволено було перемінитись в птаха, то вибрав би я собі жайворонка…»

З нагоди 150-річного ювілею Марка Черемшини, який припадає на 2024 рік, абонемент художньої літератури запрошує до перегляду бібліотечної закладки «ЦІКАВІ ФАКТИ З БІОГРАФІЇ УКРАЇНСЬКОГО ПРОЗАЇКА МАРКА ЧЕРЕМШИНИ», а також поринути у неймовірний літературний світ прозаїка-новеліста, відвідавши бібліотеку Уманського НУС.

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 06.09.2024 Книжкова виставка «Іван Котляревський – батько нової української літератури»

  • 24.07.2024 Віртуальну книжкову виставку «Міжнародна торгівля та економічні відносини»