-= Меню =-

Цікаві факти з життя метеоролога Вільгельма Поггенполя

18 вересня у музейній кімнаті цінних і рідкісних видань бібліотеки УНУС відбулась історична година «Цікаві факти з життя метеоролога Вільгельма Поггенполя», присвячена 170-й річниці від дня народження відомого вченого-агронома, кліматолога, фенолога, статського радника, члена-кореспондента АН України Вільгельма Олександровича Поггенполя. Захід підготувала і провела для здобувачів освіти 13-а групи провідний бібліотекар Наталія Михайлова.

Історична година розпочалася для відвідувачів біографічним екскурсом про Поггенполя Вільгельма Олександровича, який з малечку демонстрував неабиякий хист до науки: закінчив гімназію, зі срібною медаллю, в 1873–1876 роках успішно навчався в землеробському інституті, свідченням чого став, отримав ним, диплом з правом на ступінь кандидата наук у галузі сільського господарства.

Розповідаючи про цікаві факти з життя метеоролога Наталя Михайлова, акцентувала увагу студентів на періоді, коли Вільгельм Поггенполь працював в Уманському училищі землеробства та садівництва (нині Уманський національний університет садівництва), де з 1877 року він працював старшим учителем. Вільгельм Олександрович все своє життя активно поєднував науково-дослідну та педагогічну роботу. Вивчаючи та описуючи місцеву рослинність, він проводив спеціальні наукові метеорологічні і фенологічні спостереження, а також паралельно викладав природничі науки: ботаніку, фізику, хімію, метеорологію і космографію.

   

Цікавий факт у біографії вченого – з 1878 по 1891 рік за вибором педагогічної ради училища Вільгельм Олександрович виконував обов’язки бібліотекаря книгозбірні училища. До речі, він обирався на цю посаду чотири рази на трирічні терміни. Наталія Василівна розповідала, що: «Все життя Вільгельма Олександровича, як і будь-якого вченого, супроводжували книги. В першу чергу, наукова література, підручники по дисциплінам, які він викладав в Уманському училищі землеробства і садівництва. Ще у студентські роки Вільгельм Поггенполь почав збирати особисту бібліотеку, ретельно фіксуючи свої придбання. Деякі з них зберігаються в фондах сучасної бібліотеки нашого університету».

Увагу учасників історичної години «Цікаві факти з життя метеоролога Вільгельма Поггенполя» привернула інформація про те, що саме завдяки наполегливій праці Вільгельма Олександровича 1 вересня 1885 року при Уманському училищі було відкрито метеорологічну станцію II розряду I класу, яка ввійшла до складу Головної геофізичної обсерваторії держави. Студенти дізнались, що у 1886 році вчений також розпочав фенологічні спостереження за розвитком близько 500 видів дикорослих і культурних рослин.

Кропітка працю вченого була достойно оцінена. У 1893 році Вільгельм Олександрович нагороджений срібною медаллю товариства садівників за спостереження щодо впливу суворої зими 1892–1893 на рослинність парку «Софіївка» в м. Умань.

У 1894 році Уманська метеорологічна станція отримала пропозицію від міжнародного конгресу метеорологів, який проходив в м. Упсале (Швеція), взяти участь у міжнародних спостереженнях за хмарами. Дослідники мали надавати матеріали для вивчення законів руху у верхніх шарах атмосфери. Експеримент тривав з 1 травня 1896 року до 30 квітня 1897 року, але міжнародна конференція, яка проходила у Парижі у вересні 1897 року, одностайно вирішила продовжувати ці спостереження, і Уманська станція під керівництвом Вільгельма Олександровича Поггенполя і цього разу стала активною учасницею проекту.

   

Праця Вільгельма Олександровича Поггенполя неодноразово відмічалась вітчизняними нагородами. Завдяки йому про Уманське училище знали за межами країни. У 1900 році Поггенполь був нагороджений срібною медаллю за свій експонат по метеорології на Всесвітній виставці у Парижі, що свідчило про світове визнання.

Вільгельм Олександрович Поггенполь мав велику повагу та довіру і в уманській громаді – його призначали Почесним мировим суддею Уманського повіту.

Уманський період в житті вченого тривав до 1907 року, але він залишив яскравий слід і історії нашого університету.

Наталя Василівна завершила історичну годину «Цікаві факти з життя метеоролога Вільгельма Поггенполя» невеличкою екскурсією музейною кімнатою цінних і рідкісних видань бібліотеки.

  

Останні новини Наукової бібліотеки