-= Меню =-

Cвято краси, любові та ніжності

Весна… Від подиху теплих вітрів пробуджується все живе, тріпоче і хвилюється в очікуванні дива. Весна… Вже сама згадка про неї будить у серці щемну радість, тривогу. Вона зачаровує своїми таємницями. Весна – символ молодості, здоров’я, краси і кохання.

8 Березня – свято, яке традиційно вважається днем жіноцтва. В цей день вітають жінок, від яких пішло все прекрасне на землі. Адже Жінка… Вона сама – як весна. Сонячна, світла, життєрадісна, яскрава, справжня. Ми бачимо жінку натхненною, ніжною і красивою, але поряд із красою захоплюємося її талантом, її здібностями. Неможливо уявити життя на планеті без жінок: чарівних, лагідних, щирих на любов, берегинь родинного вогнища, мудрих наставниць, вірних супутниць, просвітниць душевного спокою, доброти та злагоди. Тому за всіх часів найтепліші слова були присвячені саме жінці.

8 Березня – Міжнародний жіночий день – всесвітній день жінок, в який також відзначаються досягнення жінок у політичній, економічній і соціальній сферах, святкується минуле, сьогодення і майбутнє жінок планети.

Витоки Міжнародного жіночого дня слід шукати в давньоримській культурі, коли вільні жінки і дівчата вирушали за благословенням до Богині Вести, вони одягали свої найкращі вбрання і найдорожчі прикраси, щоб продемонструвати прихильність богів. А чоловіки і батьки обдаровували їх невеликими подарунками в честь цього свята.

Але справжня історія жіночого дня почалася 8 березня 1857 року, коли працівниці Нью-Йоркських фабрик вийшли на демонстрацію за жіночі права: рівну оплату чоловіків і зниження робочого дня з 16 годин до 10 годин. Крім того, активістки спробували привернути увагу громадськості до питань жіночої освіти, можливості голосувати і умов праці. Саме тоді почалася боротьба жінок за свої права.

Після цих демонстрацій в університет вперше взяли дівчину, а у світі почали з’являтися жіночі профспілки.

28 лютого 1908 року знову почалися страйки нью-йоркських робітниць, які зібрали на вулицях більше 15000 незадоволених жінок. А в 1909 американські соціалісти прийняли рішення відзначати міжнародний жіночий день в останню неділю лютого.

У 1910 році Клара Цеткін ініціювала появу Міжнародного жіночого дня, коли жінки з усього світу можуть збиратися на мітинги і демонстрації, щоб привернути увагу громадськості до соціальних проблем і утискань, з якими вони стикаються щодня.

Лише в 1914 році Міжнародний жіночий день почали святкувати 8 березня, а в 1975 році ООН проголосив цей день Днем боротьби за жіночі права.

Міжнародний жіночий день – це особливий весняний день, коли чоловіки зранку метушаться біля квіткових магазинів, а жінки отримують більше, ніж зазвичай, компліментів та подарунків. Тож цей день можна було б сміливо перейменувати на Свято весни.

Дорогі жінки і дівчата – найпрекрасніша половина університетської спільноти! Прийміть найщиріші вітання від колективу бібліотеки університету! Нехай ця весна принесе Вам радість життя, відчуття оновлення, гарний настрій та багато приємних сюрпризів! Будьте коханими, щасливими і прекрасними! Даруйте усмішки, радійте та отримуйте чудові враження!

Світлана Прокопенко, заступник директора

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки