-= Меню =-

День Гідності та Свободи

Народе мій, пишаюся тобою:
Моя душа – частинка твого «Я».
Красою правди у святім двобою
Понад Майданом сонця лик сія…
Є нація! Хай знають всі у світі:
Ми є! Народ піднявся із колін!
І переможно сонце правди світить,
Співає Гордо наш Державний Гімн.

Cьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Хоча свято нове – запроваджене указом Президента 13 листопада 2014 року – воно має велике значення для українців, адже встановлене на честь початку цього дня двох доленосних подій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Для кожного українця слова Революція Гідності, або Євромайдан – щемливий спогад про ті дні. Дні, коли звичайні люди різного віку, без зброї вийшли на мирний протест. Спочатку він був мирним, і брали участь у ньому переважно студенти. Ця акція не вимагала зміни влади. Тільки впровадження європейських цінностей в українську культуру. Але, на жаль, прохання народу влада не підтримала. Однак найтрагічнішим було те, що цього разу на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоюючи гідність та свободу, віддали свої життя 106 українців і ще понад 2 тис. отримали поранення. Люди різні за віросповіданням, поглядами, ставали тут однією сім’єю. Такої згуртованості, скоординованості, яку демонстрували українці, світ ще не бачив. Так народжувалася нація. Нація нескорених і незалежних!

Метою запровадження пам’ятної дати стало донесення до сучасного і майбутнього поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також відання належної шани патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Світлана Прокопенко,
заступник директора Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії