-= Меню =-

День українського козацтва

Спадкоємці козацької слави

Було колись в Україні

 Ревіли гармати.

Були колись запорожці

 вміли панувати!

Панували, здобували

 І славу і волю

(Т.Г.Шевченко)

 

     

День українського козацтва – це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Неможливо знайти у минулому України інше явище, яке б так вплинуло на історичну долю всього українського народу. Козацьке минуле втілило в собі кращі національні риси і глибоко вкарбувалося в історичну пам’ять. Враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення Указом від 07.08.1999 №966 Президент України заснував День Українського козацтва, який відзначається щорічно 14 жовтня.

Цій темі і була присвячена виховна година, яку підготували і провели працівники абонементу №2 Наукової бібліотеки УНУС. В заході приймали участь студенти 14- ас групи (куратор Ірина Діордієва), студенти 34-ас групи (куратор Світлана Коцюба) та студенти 15-ман (куратор Жанна Новак).

Студенти прослухавши доповідь про історичне минуле козацтва з цікавістю знайомляться з матеріалами книжкової виставки, запропонованої працівниками бібліотеки.

Історія українського козацтва багатогранна, як саме життя. Козацтво – це не лише суспільний стан з особливим способом життя, не лише самобутнє військове формування з тільки йому притаманним хитросплетінням дипломатичних відносин з близькими і далекими сусідами. Козацтво було неповторною моделлю суспільного розвитку з оригінальним соціально-політичним устроєм, своєрідним побутом, традиціями, етичними і правовими нормами та інститутами, культурою, фольклором.

Ми з вами живемо в Україні, тому повинні знати і шанувати свою історію, традиції та культуру. І в цей нелегкий час, коли точаться бої на сході України, ми маємо бути справжніми патріотами, відстоювати єдність, суверенітет і незалежність України.

То ж бажаю нам всім миру, спокою та світлого майбутнього, зберегти козацький дух, мати в душі козацьку відвагу і честь та по справжньому по козацькому любити свою Україну.

На абонементі № 2 Наукової бібліотеки УНУС діє книжкова виставка «Спадкоємці козацької слави» присвячена до Дня українського козацтва.

  

Олена Полянецька,

провідний бібліотекар, 

Лідія Кецкало,

бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії