-= Меню =-

Дмитро Костянтинович Семенда: життя пов’язане з наукою

У час, коли природа вбирається у золоті шати, а за вікном відчувається приємна прохолода, відзначають релігійне свято Дмитра. Саме в цей день народжуються гарні на вроду, розумні і світлі люди.

Завжди усміхнений, енергійний, цілеспрямований життєвим оптимізмом у поєднанні з вічно молодою душею таким є професор кафедри економіки Семенда Дмитро Костянтинович. Саме сьогодні він святкує своє 75-річчя.

Народився Дмитро Костянтинович 8 листопада 1946 році в селі Великій Киріївці Бершадського району Вінницької області.

З дитинства батьки привили Дмитру Костянтиновичу гарні риси характеру, як чуйність і душевність, наполегливість і відповідальність, завзяття та любов до праці.

В 1964 році, закінчивши середню школу одразу пішов працювати на посаду завідувача сільського клубу. Весело було проводити час у клубі з натренованими Дмитром Костянтиновичем «артистами» – це і гармоніст, і сільський народний хор, і умільці-фокусники. Їх не раз запрошували з концертами у сусідні села до сільських клубів.

У 1965 – 1968 роках він проходив строкову військову службу.

Повернувшись з армії в 1968 році майбутній професор почав наполегливо готуватись до вступу в Уманський сільськогосподарський інститут. Навчаючись в інституті, щоб не залежати від батьків, маючи підвищену стипендію, вночі ходив разом з однокурсниками розвантажувати вагони з вугіллям.

У 1973 році закінчив Уманський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «вчений агроном » та отримав диплом з відзнакою. Ще навчаючись в інституті, почав працювати на керівних посадах.

З 1972 року по 1979 рік працював заступником голови колгоспу ім. Черняховського в с. Оксанино Уманського району Черкаської області; був головою колгоспу «Зоря комунізму» у селі Сушківка Уманського району Черкаської області.

1986 – 1991 рр. – другий, згодом перший, секретар Уманського райкому Компартії України.

Керівником управління сільського господарства та продовольства Уманської районної державної адміністрації був Дмитро Костянтинович з 1991–1999 рр.

У 1993 році захистив дисертацію. А у 1999 році став старшим викладачем кафедри економіки Уманського державного аграрного університету. У 2002 році Дмитру Костянтиновичу присвоїли вчене звання доцента та призначили завідувачем кафедри економіки, а у 2011 році – вчене звання професора економіки.

У нашому університеті Дмитро Костянтинович «виріс» від студента до професора. Він опублікував понад 100 наукових праць, серед яких навчальні посібники, наукові монографії, методичні рекомендації, виробничі рекомендації, статті у наукових та науково-популярних виданнях з аграрно-економічних спеціальностей, з яких і сьогодні черпають знання студенти, аспіранти, науковці, спеціалісти і керівники аграрної галузі.

На сьогоднішній день Дмитро Костянтинович керує підготовкою наукових кадрів. Під його керівництвом аспіранти захищають кандидатські дисертації.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, за особливі заслуги перед Батьківщиною його багаторазово нагороджували почесними нагородами як на державному («Заслужений працівник сільського господарства України», Почесна грамота Міністерства аграрної політики України), так і на обласному (медаль «За заслуги», почесні грамоти Черкаської обласної державної адміністрації) та місцевому (нагрудний знак «Кращий за професією», ювілейна відзнака «200 років з Дня народження Т. Г. Шевченка», почесні грамоти) рівнях.

Дмитро Костянтинович щасливий чоловік: він має прекрасну дружину і двох гарних і розумних дітей, онуків, багато друзів і товаришів, продовжує активно працювати, надихає своїм прикладом. Здається, що для нього не буває нездійсненних цілей, він впевнено крокує життєвою нивою.

Вельмишановний Дмитро Костянтинович, від імені колективу бібліотеки університету щиро вітаємо Вас з ювілеєм. Бажаємо Вам невичерпної життєвої енергії, оптимізму, сил і натхнення, доброти в душі і серці, нехай береже Вас Бог від болю і тривог, а людське визнання й розуміння поруч ідуть по життю, хай кожен день буде радісним, проблеми незначними, а турботи тільки приємними. Ми завжди раді бачити Вас в стінах нашої книжкової скарбниці.

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки