-= Меню =-

До 120-річниці від дня народження Рубіна С.С.

«Від учня Уманського училища садівництва і землеробства до фундатора наукової школи землеробства»

Симон Самійлович Рубін народився в селищі Родошковичі (нині Мінського району Мінської області).

У 1917 році вступив до Уманського училища садівництва і землеробства.

1920 р. – працює лаборантом, згодом завідує садово-городнім господарством цього ж училища. Водночас викладає курс загального садівництва, займається науково-дослідною роботою.

У 1930 році закінчив факультет агрономії і ґрунтознавства Московської сільськогосподарської академії ім. К. А. Тімірязєва, працює доцентом кафедри агрохімії, ґрунтознавства і землеробства в Умані.

З 1936 по 1985 рр. очолює кафедру загального землеробства, а з 1947 по 1963 рік — заразом є проректором з навчальної та наукової роботи.

Об'єктом наукових досліджень С.С. Рубіна було утримання ґрунту в міжряддях яблуневих садів та удобрення плодових і ягідних культур. На базі цих досліджень у 1936 р. він захищає кандидатську, а в 1945 р. – докторську дисертацію. В 1946 р. отримав учене звання професора.

Наукова діяльність присвячена підбору попередників для основних культур сівозміни, структурі посівних площ для господарств Лісостепу різної спеціалізації, обробітку ґрунту під озимі та ярі культури, боротьбі з бур'янами.

Автор більш як 400 наукових праць, серед яких 31 монографія, підручники та інші видання. В 1952 р. за монографію "Удобрение плодовых и ягодных культур" (1949 р.) став лауреатом Державної премії СРСР ІІІ ступеня, а в 1982 р. за шосте (1976 р.) видання підручника "Загальне землеробство" удостоєний Державної премії УРСР. У 1960 р. присвоєно звання заслуженого діяча науки УРСР, а в 1970 р. – звання заслуженого працівника вищої школи УРСР.

Його наукові праці добре відомі в США, Болгарії, Чехії, Словаччині, Румунії, Німеччині, Польщі, Югославії, Китаї, Бельгії, Новій Зеландії. Учасник міжнародних конгресів і симпозіумів у багатьох країнах світу.

Створив наукову школу, підготував 64 кандидати і 7 докторів наук; був відповідальним чи головним редактором або членом редакційних колегій ряду наукових збірників, редакцій, енциклопедичних видань "Колгоспна виробнича енциклопедія" і "Виробнича енциклопедія садівництва".

Лауреат Державної премії СРСР і УРСР, нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора і орденом "Знак Пошани", Великою золотою, двома Великими срібними і двома бронзовими медалями ВДНГ, двома медалями ім. І.В. Мічуріна, Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР, заслужений діяч науки, заслужений працівник вищої школи України, був депутатом Черкаської обласної ради кількох скликання.

Помер С.С. Рубін 10 січня 1985 року.

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки