-= Меню =-

До 85-річчя від дня народження відомого вченого-селекціонера Чучмія Івана Петровича

доктора сільськогосподарських наук, професора,  лауреата державних премій України і СРСР, премії ім. В.Я. Юр’єва, автора понад 50 сортів і гібридів сільськогосподарських культур, колишнього  завідувача кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології, члена національної спілки письменників України

Народився Іван Петрович 12 грудня 1934 року в селі Зеленьки Миронівського району Київської області.  Батьки – прості колгоспники, виснажені голодомором 1933-го року, який забрав їх батьків і трьох синів. Школу закінчив у рідному селі 1953 року та вступив на агрономічний факультет Української академії сільського господарства, яку закінчив у 1958 році за спеціальністю вчений агроном. З 1958 по 1961 рік працював на посаді агронома насіннєвода радгоспу ”Барсуківщина” Талалаївського району Сумської області. З 1961  року навчався в аспірантурі Української сільськогосподарської академії. В 1964 році захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата біологічних наук і був направлений в Черкаську сільськогосподарську дослідну станцію на посаду завідувача відділом  селекції зернових культур, де працював до 1990 року. В 1989 році захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора сільськогосподарських наук.

У 1990 році був обраний за конкурсом на посаду професора кафедри генетики, селекції і насінництва Уманського сільськогосподарського інституту, а з 1993 року став завідуючим цієї кафедри, де успішно поєднував наукову, педагогічну і організаторську роботу.

Відомий учений-селекціонер, автор більше 50 гібридів і сортів кукурудзи, озимої пшениці, ярого ячменю, які вирощувались щорічно на площі 4-6 млн. га. На створені гібриди і сорти отримав 42 авторських свідоцтва. Опублікував 158 наукових праць, з них дві монографії і підручник.

Практичне значення опублікованих праць полягає в розробці методів селекції скоростиглих гібридів кукурудзи стосовно Лісостепу і Полісся України.

Професор І.П. Чучмій керував роботою аспірантів, був членом спеціалізованих рад по захисту дисертацій в Національному аграрному університеті та Інституті землеробства УААН, приймав активну участь в житті університету. Під чуйним керівництвом Івана Петровича успішно захистили кандидатські дисертації І.В.Ковальчук, В.В.Поліщук, Ж.М.Новак, С.П.Коцюба та ін.

Нові методи селекції, лінії і гібриди експонувались на виставках Держплану СРСР, ВДНГ УРСР і відмічені медалями. Результати наукових досліджень доповідались на Президії АН УРСР, республіканських і міжнародних з’їздах і семінарах.

Багатогранна і плідна робота Чучмія Івана Петровича сприяла розвиткові сільськогосподарської науки, зокрема селекції зернових культур, а отже зміцненню і розвитку аграрного сектору економіки незалежної України.

Помер Іван Петрович 19 січня 2004 року.

                                                         Наталія Сомова, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки