-= Меню =-

Доля мови – доля народу

Ти велична і проста.
Ти стара і вічно нова.
Ти могутня, рідна мово!
Мова – пісня колискова.
Мова – матері уста.

І. Багряний

Рідна мова унікальна, вона накладає відбиток на кожну людину з моменту її народження, наділяючи особливим баченням речей, які ніколи насправді не зникнуть, не дивлячись на те, що згодом людина опановує багато мов.

21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою сприяння мовній і культурній різноманітності і багатомовності.

Мови є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального і духовного спадку.

Усі кроки щодо сприяння поширення рідних мов слугують не тільки сприянню мовного різноманіття, знайомства з мовними і культурними традиціями світу, але й укріплюють солідарність, засновану на взаєморозумінні, терпимості і діалозі.

Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. Дейвід Кристал, один із світових експертів з питань мов, вважає, що мовна різноманітність – це унікальна річ, і втрата кожної мови збіднює світ. Щоразу, коли втрачаємо якусь мову, ми втрачаємо унікальне бачення світу.

За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні, згідно Статті 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,
Ти полетиш, де світу далечизна,
Та в рідній мові буде вся душа
І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,
Не згубишся, як на вітрах полова.
Моря перелетиш і не впадеш,
Допоки буде в серці рідна мова.

(Дмитро Павличко)

У читальному залі №1 Наукової бібліотеки діє тематична книжкова виставка «Рідна мова – наш скарб». Запрошуємо до перегляду.

Тетяна Маєвська
бібліотекар І категорії,
Марія Фіткаленко
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти