-= Меню =-

Дослідник та популяризатор історії Уманщини Григорій Юхимович Храбан

Знову до Умані завітав чарівний травень, на жаль, опалений гіркими подіями для нашої країни. Саме в ці дні хотілось би згадати людину великої життєвої сили, яку не змогли зламати ані сталінські табори, ані удари долі. Любов до України, коло рідних та друзів давали йому наснагу досліджувати, популяризувати історію, літературу, культуру нашого краю. З нагоди 90-річного ювілею газета «Уманська зоря» від 13 травня 1992 року про Григорія Юхимовича Храбана писала як про «працелюба, фахівця, дослідника». Сучасники мали змогу почути Григорія Юхимовича як викладача в студентській аудиторії, як лектора наукового товариства «Знання». Він щиро ділився своїми історичними розвідками з учнями місцевих шкіл і учасниками наукових конференцій, військовослужбовцями і робітниками уманських підприємств, бібліотечними працівниками і лікарями. А також завжди із задоволенням зустрічався з тими, хто хотів знати своє коріння, історичне минуле своєї Батьківщини. Довгі години проведені у тиші архівів і бібліотек давали йому право відстоювати правдивість історичних подій, оприлюднювати невідомі факти і висловлювати свою думку щодо них.

Багато науковців сьогодні гідно продовжують справу Григорія Юхимовича Храбана вивчаючи його праці. Наша бібліотека пропонує віртуальну книжкову виставку до 120-річчя від дня народження історика та краєзнавця Григорія Юхимовича Храбана «ДОСЛІДНИК ТА ПОПУЛЯРИЗАТОР ІСТОРІЇ УМАНЩИНИ ГРИГОРІЙ ЮХИМОВИЧ ХРАБАН».

Всіх, кого зацікавили сторінки нашої презентації, ми радо зустрінемо в стінах бібліотеки Уманського національного університету садівництва.

Наталя Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії