-= Меню =-

Дружба об’єднує світ

Наше рідне місто Умань має багато славних традицій. Одна із них – коли у першу суботу жовтня, в ласкавих сонячних променях золотої осені, коли майже закінчені клопоти по збиранню урожаю, місто хліборобської центральної України святкує День міста. З кожним роком програма свята поповнюється новими заходами. Але існує одна історія, яка є незмінною. Це запрошення і прийом делегацій із міст-побратимів Умані.

Для допитливого читача додаємо, що міста-побратими – це міста, між якими існують дружні стосунки для взаємного ознайомлення з життям, історією та культурою один одного. Співробітництво відбувається у формі обміну делегаціями, виставками, художніми та спортивними колективами, виставками, фотоматеріалами про життя міст та досвідом ведення міського господарства.

Проводячи екскурс у історію, варто зазначити, що початок побратимства міст сягає періоду Другої Світової війни, коли у 1944 році громадяни міста Ковентрі у Великій Британії вишили для жителів міста Сталінград, яке зазнало катастрофічного руйнування під час боїв за місто, скатертину з іменами 830 жінок Ковентрі і словами: “Краще маленька допомога, ніж велика біда”. Скатертину та зібрані кошти переслали до зруйнованого війною міста. 

У 1957 році представники міст-побратимів створили Всесвітню федерацію поріднених міст, яка згодом об’єднала понад 3 500 міст із більш, ніж 160 країн світу.

Історія міст-побратимів Умані починається з 1965, коли місто відвідала делегація французького міста Ромійї-сюр-Сен. А вже 29 листопада 1967 року у міській раді французького міста був підписаний Протокол Дружби між містами.

З другим містом-побратимом в історії Умані – містом Девіс, що у штаті Каліфорнія, нас об’єднує плідна і дієва співпраця з 1987 року. Особливо знаковою вона є для нашого університету, де була започаткована стипендія Стена Форбса, підприємця, громадського діяча та активного члена комітету поріднення міста Девіс, для кращих студентів із малозабезпечених сімей. Починаючи з 2000 року, не один десяток студентів університету отримали допомогу у навчанні.

Не менш важливою і цікавою є співпраця із третім містом-побратимом – містом Мілфорд-Хейвон у Великій Британії. Чисельні обміни делегаціями представників міст, групами учнів, студентів, відвідування Мілфорд-Хейвона Уманським камерним хором та дитячим хором фонду “Аеда”, благодійні проекти, порятунок життя української дівчинки з дитячого будинку, дружні візити до університету садівництва та лекції для студентів від Пітера Уолтера. все це – лише неповний перелік справ за понад 30 років дружби міст.

Ця трійка лідерів стала основою великої міжнародної сім’ї, до якої з початком нового тисячоліття приєдналися більше десятка нових міст-побратимів.

Згідно інформації, розміщеної на сайті Виконкому Уманської Міської Ради в місті Умань, місто має договори з 14 містами 10 країн світу. Це такі міста і такі країни:

Містами-побратимами стали і українські міста: Хмільник, Камянець-Подільський, Тернопіль. Умань також співпрацює з містами: Курник (Польща), Познань (Польща), Допєво (Польща), Домбров (Польща), Лєшно (Польща), Шрем (Польща), Сорія (Іспанія).

Міжнародна співпраця розширяється і сьогодні та набуває нового змісту і значення.

Вікторя Гейко-Черних, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»