-= Меню =-

Дружба поколінь єднає Україну: до Міжнародного дня дружби

Одим із найважливіших почуттів людини є дружба. Вона дуже важлива та цінна. Адже серед багатьох людей дуже складно знайти людину, яка розділить ваш світогляд, зрозуміє вас у важку хвилину і розділить з вами переживання, горе, радість і щастя, буде зберігати всі ваші секрети і залишиться вірним за будь яких життєвих обставин. Дружба – це величезна цінність.

Вона є найважливішим елементом як взаєморозуміння, так і гарних, добросусідських відносин. Ми, люди, всі такі різні, у нас можуть бути зовсім своєрідні погляди на одні й ті ж речі, різна культура, різні підходи у вирішенні тих чи інших питань, але, не маючи дружби між собою, ми починаємо наражати на небезпеку не тільки оточуючих нас людей, але також і самих себе.

У ході проведення Міжнародного десятиліття культури миру в інтересах всієї планети, під егідою ООН, яке охопило період з 2001 по 2010 рік, цей факт став на стільки очевидний, що на своїй 65 сесії, яка відбулася 27 квітня 2011 року в резолюції № 65/275, Генеральна асамблея ООН заснувала нове свято, присвячене дружбі. Міжнародним днем дружби в календарі стала дата 30 липня.

Свято має свою історію.

Спочатку подібну календарну подію «День дружби», за даними проекту DilovaMova.com, було запропоновано ще в 1920-х роках. Це зробила Американська Національна Асоціація вітальних листівок, і така пропозиція мала дуже характерний комерційний підтекст. Популяризації цієї ідеї сприяв Джойс Холл, засновник Hallmark Cards (1930). Було запропоновано відзначати цей День 2 серпня. Причиною саме цієї дати послужило бажання розбавити тривалий час між святами у своєму національному календарі. До 1940 року інтерес до подібного свята з боку Нового світу помітно зменшився. Аналогічні ініціативи були підтримані в деяких країнах Азії і були прийняті на офіційному рівні.

 Нагадаємо, що в епоху новітньої історії, темі «Дружби» приділяється значна увага. Прикладом, вже знайомий всім «День дружби і єднання слов’ян», що відзначається 25 червня, або «Міжнародний день друзів», який відзначається по всьому світу 9 червня, існує також і неофіційний «День завоювання друзів», що святкується 24 листопада. Ідея Всесвітнього Дня Дружби незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання вперше була запропонована 20 липня 1958 року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско (Парагвай). Так було створено міжнародний рух «World Friendship Crusade» з офіційною датою 30 липня.

На сьогоднішній день з повною відповідальністю і повагою ми можемо стверджувати, що дружба дійсно не має меж. Ці унікальні людські взаємини виступають справжнім двигуном толерантності, зміцнення життєствердних ідей, обміну культурними традиціями і досягненнями в ім’я миру та розвитку.

Тепер, коли Україна проходить найважчі випробування страшною агресією сусідньої держави, дружба об’єднала всі покоління незалежної України. На фронті пліч-о-пліч зовсім юні і сивочолі чоловіки, тендітні дівчата, яким довелось взяти до рук зброю. Міські і селищні громади об’єднались у волонтерські організації, щоб допомагати нашим захисникам. Така дружба заради миру дорогого варта. Світ об’єднався та допомагає в боротьбі з агресором. 2022 рік показав, що дружба, дійсно, немає кордонів.

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх наших друзів! Бажаємо Вам миру, радості і міцної дружби! З Міжнародним днем дружби Вас і Ваших друзів! Все буде Україна!

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії