-= Меню =-

Герб як символ незалежної суверенної держави

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю постановою Державний герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Проєкт герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений групою українських геральдистів – Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Герб України – символ влади, знак держави. Найдавнішим зі знаків, котрий дійшов до наших днів і широко використовується сьогодні, є тризуб.

З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Важко визначити точно, коли він з’явився на наших землях. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Він був відомий серед народів Сходу і Середземномор’я з найдавніших часів, а на українських землях з II ст н. е. Існує до 30 теорій походження і значення тризуба: сокіл, якір, символ триєдинства світу... У Київській Русі тризуб стає великокнязівським знаком. Його зображення спершу з’являється на печатці Святослава Ігоревича. Згодом він карбується і на срібних монетах великого князя Володимира.

Існує багато версій, які пояснюють походження тризуба. Так, вершок скіпетра візантійських монархів увінчувався фігурою подібної форми. Тризуб пов’язують як з релігійною емблематикою, так і з матеріальною сферою життя людини. Очевидно, люди використовували знаряддя, яке нагадувало тризуб. Воно допомагало полювати, ловити рибу, обробляти землю, навіть оборонятися. Тризуб постійно був уживаний і в побуті українців. Зокрема, його малювали на стінах, дверях чи воротах, під час релігійного свята – Водохреща.

Подолавши довгий, тернистий шлях, лише у 1992 році, після відновлення української державності, Верховна Рада України затвердила зображення золотого тризуба на синьому тлі малим Державним гербом України. Конституція України 28 червня 1996 року закріпила цей символ нашої держави.

Тризуб – наша гордість і слава!

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти