-= Меню =-

Головне в житті – це саме життя: до 150-річчя Теодора Драйзера

Мистецтво – могутній засіб

 виправлення людської недосконалості.

Теодор Драйзер – знаменитий американський письменник і громадський діяч – давно зайняв почесне місце серед класиків світової літератури. Його твори, що зачіпають гострі соціальні проблеми, користувалися величезним успіхом у читачів у всьому світі і до наших днів викликають живий інтерес. Його романи, новели, нариси, драматичні твори по праву належать до кращих зразків реалістичної літератури. Серед них особливо популярні романи: «Сестра Керрі», «Дженні Герхардт», «Фінансист», «Титан», «Геній», «Американська трагедія».

Теодор-Герман-Альберт Драйзер народився 27 серпня 1871 у містечку Террі-Хотті в штаті Індіана в небагатій багатодітній родині емігрантів. Життя родини було сповнене чисельними драматичними епізодами. Зазнавши невдачі у підприємницькій діяльності й отримавши важке каліцтво, батько майбутнього письменника пішов від реального життя в релігію і перестав утримувати сім'ю. Драйзери виживали завдяки заробіткам матері, яка робила хатні справи в будинках сусідів. Теодор разом з іншими дітьми з раннього дитинства розносив білизну, збирав вугілля на залізниці, продавав газети, працювати на чужих городах. Голод, холод, злидні були постійними супутниками сім’ї.

Правдивість – це подих життя, це основа будь-якої гідності.

У 16 років Теодор закінчив муніципальну школу, де він серйозно зацікавився літературою, жадібно читаючи все, що міг роздобути в місцевій бібліотеці. У пошуках заробітку юнак відправляється в Чикаго, перебравши безліч професій за два роки напівголодного існування. Він працював в ресторані, виконуючи обов'язки рознощика, мийника посуду і прибиральника.

1889 рік дав Теодору можливість трохи підвищити рівень освіти: протягом року він навчався в Індіанському університеті. Це стало можливим завдяки його колишній вчительці М. Філдінг, яка змогла оплатити один курс навчання. Незважаючи на успішно складені іспити, юний Драйзер змушений перервати навчання через відсутність коштів на її подальшу оплату. Протягом наступних двох років він працює клерком, візником пральні, збирачем внесків.

Тісний контакт з людьми, які належать до самих різних соціальних прошарків американського суспільства, збагатив уявлення майбутнього прозаїка про характер взаємин між людьми і став джерелом безлічі сюжетних ліній в майбутніх творах.

З 1892 по 1894 Драйзер пробує себе в якості репортера ряду газет Чикаго, Пітсбурга, Сент-Луїса і Толедо. З 1897 року починає публікувати нариси й оповідання на сторінках популярних журналів тих років.

Отже як романіст Драйзер дебютував в 1900 році, коли був опублікований його перший роман «Сестра Керрі».

Гроші швидко виявляють своє безсилля,

як тільки бажання людини стосуються області почуттів.

Історія дівчини з робітничої родини, що стала відомою актрисою. Драйзер створив реалістичний образ дівчини, яка виступає проти загальноприйнятих моральних поглядів.

Книга викликала грандіозний скандал – його називали аморальним, безбожним, цинічним, що ганьбить американську мрію. Нещадна критика реалій американського способу життя, якою пронизана кожна сторінка роману «Сестра Керрі», стала причиною заборони на реалізацію всього тиражу. Твір побачив світ лише через чотири роки завдяки англійському виданню. Проте «Сестру Керрі» хвалять і люблять ось уже більше ста років. І досі читач співпереживає зворушливій героїні, провінціалці Керрі Мібер, що приїхала в величезне місто Чикаго в пошуках мрії...

Світ проходить повз тих,

хто не бере участі в його божевілля.

У 1911 р. письменник опублікував роман «Дженні Герхардт», де знову звернувся до долі дівчини з народу.

М'яка, поступлива, безкорислива людина

завжди стає здобиччю натовпу.

Роман розповідає про моральну колізію, в якій опинився один з головних героїв роману Лестер Кейн. Він відмовився від любові до Дженні через загрозу втратити батьківські мільйони. В творі автор яскраво демонструє моральну перевагу дівчат з робітничого середовища, яка різко контрастує з аморальністю представників вищої касти. Американська преса обійшла вихід роману мовчанням.

Найважливішою віхою в біографії письменника стала робота над монументальною трилогією «Трилогія бажання», до якої увійшли романи «Фінансист», «Титан» і «Стоїк». 

Тема великого бізнесу, людей, як досягли успіху в ньому, які потерпіли фіаско, привертала увагу Теодора Драйзера ще в ті роки, коли він займався журналістикою. Герой роману "Фінансист" з циклу "Трилогія бажання" – Френк Каупервуд – не тільки успішний бізнесмен і власник величезного статку. Він володіє особливим магнетизмом, надприродною владою як над чоловіками, так і над жінками. Багатство для нього не мета, а засіб, що дозволяє Каупервуду жити, керуючись принципом: "Мої бажання перш за все".

Ми ніколи не потерпимо поразки, поки душа готова перемагати.

Поразка – це лише втрачена перемога. Немає недосяжних цілей, є неправильні стратегії!

У 1915 р був написаний роман «Геній», який Драйзер вважає своїм найкращим твором.

Вони розійшлися, щоб більше не зустрічатися, – обидва жадали любові, обидва відштовхували її, обидва сховали глибоко в серці привид втраченої краси.

Тема роману – влада грошей і чуттєвості над мистецтвом. Герой роману – художник Вітла, мета існування якого зводиться тільки до мистецтва і до жінок. Це спустошує його творчість, він стає процвітаючим ділком, втрачає свої художні здібності. Після публікації роману «Геній» в 1916 р. нападки критиків на письменника особливо посилилися. Було заборонено поширення роману, і лише пізніше ця заборона була знята.

Так, я – бруд,

я – буденність,

я – потреба,

я – неприкрашена бідність,

але я – життя!

 

В 1925 році з’являється роман «Американська трагедія».

Щастя приходить до того, хто вміє чекати.

– Так, звичайно, тільки дивись, не просидь все життя в залі очікування...

Драйзер знайомить свого читача з історією Клайва Гріфітса. Звичайний американський юнак, малоосвічений, легковажний, слабовільний, життя якого закінчується на електричному стільці. Сутність трагедії Гріффітса – його соціальна непристосованість до навколишньої дійсності, що поєднується з прагненням висунутися, зайняти виняткове становище, увійти в буржуазні кола. Письменник в «Американської трагедії» дає широку картину звичаїв і побуту середовища, що він зображував.

Драйзер, працюючи над своєю книгою, намагався розгадати загадку злочину, знайти глибинні мотиви, які штовхнули героя скоїти вбивство.

Твори Теодора Драйзера глибокі, змушують читача мислити й аналізувати. Вони – мистецтво фактів й спостереження. Драйзер рано перейнявся любов'ю до людей праці і ненавистю до всякого роду гнобителів. Якось в суперечці він сказав своєму другу: «Менкен, на відміну від тебе я не можу бути неупередженим. Я народився бідняком. Бували часи, коли я і в листопаді, і в грудні ходив без черевиків, босоніж. Я бачив, як страждала від потреби моя мати і, впадаючи у відчай, заламувала руки від горя. І, можливо, саме з цієї причини я – незалежно ні від кого і ні від чого – виступаю за таку соціальну систему, яка, може бути, і буде краще нашої».

Нічого немає реального і вічного, крім доброти, сердечної, людської доброти.

Все інше швидкоплавне, як сон.

28 грудня 1945 року Теодор Драйзер пішов з життя.

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки