-= Меню =-

Говоримо про академічну доброчесність задля практичної користі

«Академічна доброчесність є способом змінити цей світ.

Але спочатку змініть університет, а вже потім – світ.»

                                                                                            Юнгсуп Кім

В рамках реалізації плану заходів сприяння розвитку та популяризації академічної доброчесності в Уманському національному університеті садівництва на 2023 рік в бібліотеці відбулося семінар-тренінг «Академічна доброчесність – шлях до успіху». На заході були присутні здобувачі 11-ф, 21-ф та 31-ф груп освітньої програми «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» і науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківської справи та страхування: Олена Прокопчук, Юлія Улянич, Наталія Бондаренко, Леся Барабаш, Катерина Мельник, Богдан Гузар, Карина Холявіцька.

   

Під час семінару-тренінгу обговорювали законодавче підґрунтя академічної доброчесності, чому вона набуває все більшого значення в сучасній освіті, адже дотримання принципів доброчесності є запорукою успішної освіти і кар’єри в майбутньому. Згадали Кодекс академічної доброчесності Уманського національного університету садівництва, де прописані загальні моральні принципи та правила етичної поведінки осіб, що працюють і навчаються в університеті, якими вони мають керуватись у своїй діяльності під час навчання чи надання освітніх послуг. Детально зупинились на видах порушень академічної доброчесності, як їм запобігти, та процедурі перевірки робіт в університеті.

   

Семінар-тренінг «Академічна доброчесність – шлях до успіху» став корисним і мотиваційним. Здобувачі освіти переглянули навчальний відеоматеріал, складали визначення із запропонованої «Хмарини слів», визначали принципи академічної доброчесності та позмагалися під час вікторини. Такі зустрічі бібліотекарів зі студентами, присвячені академічній доброчесності, вже стали традиційними, адже ми щодня стикаємося з проявами її порушення, хоч і не завжди помічаємо це. Тому наше завдання – навчити здобувачів освіти не лише розуміти суть поняття «академічна доброчесність» та знати що таке «плагіат», а й свідомо дотримуватися принципів академічної доброчесності у навчанні та науковій діяльності.

Сподіваємося, що подібні заходи стануть запорукою формування інтелектуальної гідності, розвитку чесності і відповідальності всіх учасників освітнього процесу в Уманському національному університеті садівництва. Тож, давайте разом впроваджувати цінності академічної доброчесності в освітній процес, адже як казав Альберт Ейнштейн: «Тому, хто недбало ставиться до правди у дрібницях, не можна довіряти важливі справи».

Наталя Олейніченко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України