-= Меню =-

Хрещення Русі – духовний стержень нашої культури

День Хрещення Київської  РусіУкраїни  – державна пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно  у  день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Хрещення Русі – це дуже вагома та визначна подія в історії нашого народу, яка змінила духовне і культурне життя людей та навернула до справжніх цінностей та віри в Бога.

Згідно з літописом, першими з князів Київської Русі, що хрестились у 867 році були Аскольд і Дір. Майже через сто років потому християнство прийняла княгиня Ольга (957 р.). Просвітителем Русі став князь Володимир, внук Ольги. Розуміючи важливе значення Києва, він намагався перетворити його на сакральний центр усіх східних слов'ян. Символом їхньої єдності мав стати, як спершу задумав князь, новий язичницький храм з ідолами шести голів богів : Перуна, Хорса, Дажбога, Стрибога, Симаргла і Мокоші. Такий храм було зведено поблизу великокнязівського теремного двору. Проте язичництво вже пережило себе і відставало від рівня політичного й культурного розвитку, як цивілізованого світу, так і самої Русі. Зрозумівши це, Володимир Святославович рішуче пориває зі старою вірою, приймає хрещення сам і наприкінці 980-років запроваджує християнство як офіційну релігію для всієї держави.

Безперечно, це була подія надзвичайної історичної ваги. Вона справила вирішальний вплив на подальший розвиток Русі : країна інтегрувалася в коло держав візантійської православної співдружності, а також у європейський християнський простір. Християнство зосередило під своєю егідою писемність, літературу, архітектуру, мистецтво, почало визначати духовний поступ суспільства.

Наталія Поліщук,
бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»