-= Меню =-

Хто дихає садом... до 125-річчя від дня народження В.Л.Симиренка

Володимир Левкович Симиренко народився 29 грудня 1891 року в с. Мліїві, нині Городищенський район, Черкаської області (тоді Черкаський повіт Київської губернії) в сім`ї вченого – помолога Левка Платоновича Симиренка.

Закінчив Київську 7-му гімназію.

У 1915 році отримав диплом сільськогосподарського факультету Київського політехнічного інституту і почав працювати у відділі садівництва Міністерства земельних справ.

У січні 1920 року, після смерті батька, Володимир Левкович очолив Мліївський помологічний розсадник, створений в колишньому родинному маєтку.

У 1930-1933 роках В.Л. Симиренко займав посаду директора Всесоюзного науково-дослідного інституту південних плодових і ягідних культур.

1932-1933 – професор Уманського сільськогосподарського інституту. Можливо, що саме в цей період до фондів бібліотеки потрапили кілька книг з печатками Мліївської дослідної станції.

У 1933 році Володимир Левкович Симиренко був заарештований за участь у «антирадянській шкідницькій організації». Дочка Володимира Левковича Тетяна Володимирівна пригадує: «Мого батька арештували 7 січня 1933 року. Всю ніч чинили трус у домі і палили в каміні наш родинний архів. Горіли козацькі грамоти, листування, малюнки Шевченка і грамоти про премії з виставок, присуджені Левку Платоновичу за матеріали з мліївського розсадника. Тата забрали о 2-й годині, а о 4-й сказали нам звільнити дім. Трамваї ще не ходили, і ми вирушили до бабуні на Львівську: мама, я, мій 16-місячний брат Олесь і його няня. …Тато чекав на виконання вироку у камері смертників.»

До 1937 року Володимир Левкович відбував покарання у Херсонській виправно-трудовій колонії.

А потім був третій фатальний арешт 1938 року і вирок, який обірвав життя Володимира Левковича Симиренка в ніч з 17 на 18 вересня 1938 року.

Реабілітований посмертно у грудні 1957 року.

У фонді музейної кімнати зберігається книга Володимира Левковича Симиренка «Садовий розсадник», яка вийшла з друку у видавництві «Радянський селянин», м. Харків 1929 року.

З печаткою «Устаревшая» вона була на довгі роки схована моїми попередниками серед іноземних видань. За таке збереження у ті часи покарання було б неминучим. Тому ніхто вже не назве прізвище бібліотекаря, який сховав це видання. І сьогодні ним користуються наші читачі. Останнім у році, що минає, з нею працював студент 5-го курсу факультету плодоовочівництва Василь Башак. Минулого, 2015 року, досліджувала життя і наукову діяльність В.Л. Симиренка в фондах Наукової бібліотеки тоді студентка 2-го курсу факультету плодоовочівництва Яна Решетняк. Її робота представлена на книжковій виставці, присвяченій ювілею вченого у музейній кімнаті.

Пророче долітають з минулого слова Левка Платоновича Симиренка: «Хто дихає садом, той дихає здоров`ям, поезією, молодістю, радістю життя, довголіттям. Поспішайте зайнятись садом, хто ще може, кому ще час».

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії