-= Меню =-

Інформаційна година «Бобові – великий потенціал для зміцнення продовольчої безпеки на світовому рівні»

10 лютого аграрна спільнота світу відзначає Всесвітній день зернобобових. Викладачі кафедри рослинництва імені О.І. Зінченка, працівники бібліотеки, студенти факультету агрономії Уманського НУС підготували та провели інформаційну годину «Бобові – великий потенціал для зміцнення продовольчої безпеки на світовому рівні». Захід відбувся в онлайн форматі на платформі Zoom.

Всесвітній день бобових покликаний підвищити знання людей про властивості та важливість бобових для світової економіки й природних ресурсів. Населення нашої планети постійно зростає, тому зернобобові мають велике значення для забезпечення людства продовольством.

Розпочав інформаційну годину завідувач кафедри рослинництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Анатолій Яценко, який підкреслив актуальність тематики, що обговорювалась, та місце зернобобових культур в продовольчій безпеці людства. Також він став модератором заходу.

Провідний бібліотекар Віра Побережець ознайомила присутніх з передумовами започаткування Всесвітнього дня зернових, акцентуючи увагу на тому, що ініціативу святкування запровадили в Африці, яка впродовж 1980-1990 років потерпала від посух, неврожаїв та голоду. Від голоду страждали десятки країн, а міжнародні програми допомоги становища не вирішували. У 2013 році уряд республіки Буркіна-Фасо запропонував Продовольчій та сільськогосподарської організації ООН розробити аграрні методики вирощування бобових, засоби їхньої популяризації, та затвердити всесвітні рік і день цих культур. В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН відзначалося про необхідність проведення року зернобобових, приділення уваги зернобобовим, як до сільськогосподарських культур, які відіграють велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванні здорового способу життя людини. Також у зверненні вказувалося на позитивний вплив зернобобових культур на родючість ґрунтів, на їх здатність до вирощування в умовах досить посушливого клімату, і на те, що зернобобові володіють хорошою здатністю до зберігання. Ці рослини мають високу поживну цінність, а також сприяють вирішенню проблем голоду в окремих регіонах світу. У Продовольчій та сільськогосподарські організації ООН визнали проблему і 2016 рік ООН визначила роком бобових.

   

Віра Побережець зауважила також, що протягом 2016 року, щоб популяризувати бобові культури серед споживачів і фермерів проводились конференції, круглі столи, корпоративні наради, дні поля, інформаційні години, на яких обговорювали питання, як правильно вибрати якісне насіння, яку технологію вирощування потрібно впроваджувати, також проводилися ярмарки і майстри класи по приготуванні страв з зернобобових. Бібліотекар наголосила, що після успішного проведення Міжнародного року зернобобових 20 грудня 2018 року на 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН заявили про необхідність продовжувати підвищувати знання громадян про поживну цінність різноманітного раціону харчування, що включає зернобобові культури, і постановила оголосити 10 лютого Всесвітнім днем зернобобових.

Під час інформаційної години «Бобові – великий потенціал для зміцнення продовольчої безпеки на світовому рівні» присутні мали можливість заслухати тематичні доповіді студентів факультету агрономії, які були підготовлені в співпраці і на основі фондів університетської книгозбірні.

Студентка 33 к-а групи Наталія Ільченко презентувала матеріал на тему «Історія бобових культур», студент 33 а-к групи Сергій Гуляєв – «Родина бобових», студент 11 м-а групи ознайомив усіх з технологією вирощування зернобобових.

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри рослинництва Андрій Січкар розповів про традиції і особливості вивчення зернобобових культур в Уманському НУС. Це стало доречним доповненням виступів студентів.

Підсумовуючи виступи під час інформаційної години, робимо висновок, що бобові продукти є унікальними за своєю харчовою цінністю. В раціоні вони мають бути присутні обов’язково. І ось чому: це рослини, які за вмістом білку близькі до м’яса (у сої білку навіть більше). Білок зі складу бобових багатий амінокислотами і здатен замінити людині білки тваринного походження. Також бобові багаті вуглеводами, антиоксидантами, фітохімічними речовинами, залізом, цинком, калієм, магнієм та фолієвою кислотою (вітамін B9). Окрім того, бобові є гарним джерелом амінокислоти – триптофану, із якої утворюється серотонін. Серотонін ще називають «гормоном щастя», він відповідає за гарний настрій та загальний психологічний стан. Як бачимо, бобові – це такий маленький скарб серед продуктів харчування.

Завершуючи інформаційну годину бібліотекарі університету запропонували всім прокачати свої знання в інтерактивній вікторині «Зернобобові», підготовленій за допомогою онлайн сервісу Kahoot. 

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії