-= Меню =-

Інформаційний екодень «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки»

27 квітня в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбувся інформаційний екодень «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки» з нагоди вшанування річниці Чорнобильської трагедії. У заході взяли участь здобувачі освіти – першокурсники факультету агрономії та їх куратори. Інформаційний екодень був проведений з метою розширення знань про Чорнобильську трагедію, виховання почуття вдячності та глибокої поваги до людей, які ціною власного життя та здоров’я захищали Україну від наслідків аварії на ЧАЕС.

Ведучі – бібліотекарі Олена Діденко та Єфросинія Сохацька – зазначили, що вже пройшло 37 років з того часу, як вибухнув реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Горем і болем увійшов в наше життя Чорнобиль, розділив долю людей на «до» і «після». Безлюдні вулиці Прип’яті, покинуті школи, дитячі майданчики, колючий дріт зони. А на квітучій українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, до якого не можна підходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

   

В ході заходу учасники інформаційного екодня «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки» мали змогу переглянути презентацію «Чорнобиля гіркий полин», що познайомила присутніх з людьми, які першими прибули до реактора через кілька секунд по тривозі і кинулися у полум’я смертельної радіації. Серед них лейтенанти Володимир Правик і Віктор Кибенок, сержанти Микола Ващук, Володимир Тишура, Василь Ігнатенко та Микола Титенок. Перебуваючи у зоні високої радіації, ці люди робили все, щоб зупинити пожежу, урятувати станцію.

Про причини і наслідки Чорнобильської катастрофи присутні дізнались з відеосюжету «Справжня причина вибуху на ЧАЕС. Хто винен?».

Ведучі також наголосили, що тема Чорнобиля на сьогодні актуальна як ніколи. 24 лютого 2022 року у перший день війни російські окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Персонал став заручником окупантів, бо росіяни не давали провести ротацію, а втома працівників загрожує безпеці на законсервованій ЧАЕС. Вони використовуювали її як свою військову базу.

Відлуння Чорнобиля з часом не стихає. Ще сотні років буде тянутися чорнобильський слід крізь життя, як нині живучих, так ще і ненароджених людей, доля яких тепер пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС – вони втрачають здоров’я, ламаються тисячі доль. Могутність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль. І застеріг, не упивайся своєю могутністю, людино, не жартуй із ним. Тому що ти причина, але ти і наслідок.

Учасники інформаційного екодня «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки» мали можливість переглянути книжково-ілюстративну виставку «Герої Чорнобиля поруч», на якій були представлені видання, у яких детально описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів-чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України і світу та спроби їх подолання, питання енергетичної безпеки та використання альтернативної енергетики.

Єфросинія Сохацька, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України