-= Меню =-

Кожен знає, що морквиця на городі мов цариця

4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітнім днем моркви.

Про моркву знають усі без винятку, а от про те, що відкрили моркву понад 4000 років тому, мало хто здогадується. Уявляєте, тоді її вирощували не заради коренеплоду, а використовували лише соковите бадилля і насіння. А ось що точно не викликає сумніву, так це те, що з тих пір морква змінила не тільки колір, але і смак. Вона стала набагато солодшою і соковитішою. На сьогоднішній день це один з найсолодших овочів на Землі (солодше тільки буряк). Існує більше, ніж 60 сортів моркви різних кольорів – оранжевого, червоного, чорного, жовтого, білого і фіолетового.

Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква ціниться у всьому світі, їй встановлюють пам’ятки, її малюють про неї складають вірші. У турецькому місті Бейпазари встановлено пам’ятник моркви, який символізує місцевість з промисловим виготовленням насіння всім відомого коренеплоду.

Дерев’яний пам’ятник у вигляді надкусаної морквини спорудили в Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва доріг.

Також «велика морква» є в Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.

Для того, щоб не помилитися і не допустити кумедних помилок при розведенні моркви, потрібно знати багато секретів, які саме наш інтерактивний плакат «Кожен знає, що морквиця на городі мов цариця» відкриє для Вас.

Наталія Олейніченко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»